Bőven megéri kamupártot alapítani

POLITIKA
2013 október 29., 09:01
comments 2
 • Így lehet sok pénzt szerezni egy kamupárttal:
 • A 2014-es választáson 106 jelöltet kell állítani.
 • Ezért 597 millió forint állami támogatás jár.
 • Készpénzben, elég laza ellenőrzés mellett.
 • És akkor sem kell visszaadni egy fillért sem, ha egyetlen szavazatot sem kap a párt.

Akár egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani, máris hozzájuthatnak a központi kampánytámogatás százmillióihoz. Erre a következtetésre jutott a Political Capital és a Transparency International Magyarország a választási kampány finanszírozásáról szóló, júniusban megszavazott törvényt megvizsgálva.

A kormánypárti szavazatokkal elfogadott kampányfinanszírozási törvény szerintük szinte felhív kamupártok alapítására. A korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható. Az egyéni jelölteknek járó szerényebb, fejenként egymillió forintot kitevő támogatással ugyan tételesen el kell számolni, a pártlista-támogatásról elegendő fiktív számlákat szerezni. Ha egy ilyen kamuformáció 106 jelöltet is el tud indítani, máris 597 millió forint folyhat a zsebébe akkor is, ha nincsenek komoly politikai ambíciói.

A törvény legproblematikusabb pontjai PC-TI szerint:

 • Míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást. Ennek összege, egyéni jelöltjeik számától függően, minimum 149,25 millió forint, ami 597 millió forintra tornázható fel.
 • Míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi kampányköltéseik tételes bevallására.
 • A pártok semmit nem kockáztatnak. Míg az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, addig a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

A PC és TI szerint ezért módosítani kellene a törvényt, mégpedig úgy, hogy a pártoknak ugyanolyan szigorúan kelljen elszámolniuk a nekik fizetett közpénzekkel, mint az egyéni képviselőjelölteknek a kincstártól kapott kampánytámogatással.

Vagyis:

 • A pártok is kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást;
 • a pártok az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan, csak a kincstári kártyán költhessék el az állami kampánytámogatást;
 • a pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről;
 • a pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (a minimálisan szükséges szavazatarányt az egyéni jelöltek esetében is 1%-ra kell leszállítani).

Mint korábban megírtuk, jelenleg 132 párt van hivatalosan Magyarországon, ezek egy részéről teljkesen nyilvánvaló, hogy kamu, a főügyészség már régóta meg akarja szüntetni a parlamenten kívüli pártok egyharmadát.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.