Hülyén nézne ki az eredmény, ha egy nap lenne mindkét választás

Egyéb
2013 október 29., 09:59

A voksblog kiszámolta, hogy ha egy napon lennének az EP és a parlamenti választások, akkor nagyon feltűnő volna, hogy mennyire más a két választási rendszer.

A parlamenti választásokkor a győztes nagy kedvezményeket kap, míg az EP-választás tisztán arányos. Ha most vasárnap tartanák egyszerre a két szavazást, és mindenki egyformán szavazna mindkét esetben, akkor az a meglepő erdmény jönne ki, hogy a

magyar parlamenti képviselők bőven több mint kétharmada fideszes lenne, míg az EP-képviselőknek csak valamivel több mint a fele.

A voskblog alaposan számba vette, hogy milyen érvek szólnak a Fidesz szempontjából a választások összevont és kettészedett megtartása mellett. Az országgyűlési választást legkorábban április 6-án lehetne megtartani, míg az EP-választást mindenképpen május utolsó hétvégéjén kell.

A voksblog mandátumszámítása szerint ilyen eredmények jönnének ki a szeptemberi közvélemény-kutatási adatok átlaga alapján:

Parlamenti választás esetén:

Míg ugyanez az EP választáson:

Jól látszik, hogy első esetben mennyivel nagyobb volna a Fidesz előnye.

A voskblog táblázatán a mandátumarányok közti különbség így néz ki:

EP-OGY1310

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.