Meghackelte Mark Zuckerberg Facebook oldalát - 13 ezer dollárt kapott

TECH
2013 november 01., 17:00
comments 15

Khalil Shreateh egy Yatta nevű kisvárosban él Hebron közelében Ciszjordániában. Khalil már kiskorától fogva nagyon érdeklődött a számítógépek iránt, bár Yattában sem víz sem áram nincs rendszeresen. Hebronba járt be egy internetkávézóba, és a rendszerek feltörése után akkor kezdett el érdeklődni, amikor egy kuvaiti kis srác egy nőügy miatt feltörte az emailjét.

A dolog, mármint a hackelés elég jól ment neki, és idén augusztusban egy olyan biztonsági rést talált a Facebookon, ami lehetővé tette neki, hogy bárkinek a falára üzeneteket küldjön. A Facebooknak van egy programja, amibe ha valaki beküld egy ilyen biztonsági rést, akkor 500 dollárt (100 ezer forintot) fizetnek neki.

Khalil be is küldte amit talált, de nem válaszoltak neki, és nem küldték a pénzt, hiába próbálta felvenni a Facebook alkalmazottaival többször is a kapcsolatot. A hibát sem javították ki. Így aztán a palesztin fiú végső elkeseredésében meghackelte Mark Zuckerberg oldalát, és ott egy üzenetben leírta ezt a történetet.

photo_camera A hacker üzenete Mark Zuckerberg oldalán

A Facebook-fiókját ugyan átmenetileg felfüggesztették, és a pénzt sem kapta meg, de más hackerek felfigyeltek Khalil teljesítményére.

Közösségi kampányban 13 ezer dollárt (2,8 millió forintot) gyűjtöttek neki össze. A munkanélküli srác most a pénzből saját biztonsági céget alapít, és első megrendelőjének, egy helyi egyetemnek az informatikai rendszerét teszi biztonságosabbá. (wired)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.