Dúró Dóra és Schiffer András piszkálgatta Orbánt

parlament
2013 november 04., 15:23

Hétfőn a parlamentben két ellenzéki képviselő kérdéseire kellett válaszolnia Orbán Viktornak.

Rúgta-e a kormányfő a jobbikos szavazókat?

Dúró Dóra (Jobbik) azt akarta, hogy kérjen bocsánatot a jobbikos szavazóktól, mert Orbán egy londoni útján arról beszélt, hogy ne a 16 százaléknyi jobbikos szavazóval, hanem a többi 84 százalékkal foglalkozzanak. Dúró szerint ezzel megsértette a jobbikos szavazókat.

orban_4

Orbán azt mondta, hogy Magyarországot mindig a Jobbik miatt támadják antiszemitizmussal külföldön, a Jobbik miatt mondják, hogy kilógunk az európai kultúrából. Ezért mondta, hogy a magyarok nagy többsége mérsékelt pártra szavazott. "Tessék ezt nézni!" - szokta mondani Orbán az ilyen támadásokra. Annyiban igaza van Dúrónak Orbán szerint, hogy különbséget kell tenni egy párt és szavazói között. Ő például szeretné, ha legközelebb a jobbikos szavazók egy mérsékelt pártra, a Fideszre szavaznának. És Orbán szerint ezzel az ajánlattal már meg is tisztelte a jobbikos szavazókat.

Dúró szerint inkább még egyet rúgott beléjük. Dúró azt is mondta, hogy sem a Jobbik, sem pedig a szavazóik nem antiszemiták vagy rasszisták.

Erre Orbán azt mondta, hogy a jobbikos szavazók szerinte sem azok, ezért is reméli, hogy legközelebb inkább a Fideszre szavaznak.

Kapott kenőpénzt a Strabagtól?

Schiffer András (LMP) egy 2006-os botrányt vett elő. Akkoriban az osztrák lapok és hatóságok alaposan foglalkoztak azzal, hogy a Strabag osztrák építőipari cég kenőpénzekért kapott nagy állami megrendeléseket Magyarországon, és az MSZP-t, az SZDSZ-t és a Fideszt is megkenték. Schiffer emlékeztetett, hogy a Strabag 2010 óta is jól szerepel a közbeszerzési pályázatokon, 300 milliárd feletti megrendeléseket nyert már, részben konzorciumban a Közgéppel.

orban_5

Az LMP frakcióvezetője szerint itt a bizonyíték, hogy miért nem volt rendes elszámoltatás.

Orbán Viktor erre azt mondta, hogy azzal a fantáziával ő nem tud versenyre kelni, ami szerint a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ összeesküdött volna a közjó ellen. Garantálja viszont, hogy egy fillér sem került törvénytelenül a Fideszhez. Javasolta, hogy a strabagos nyomozás állásáról a legfőbb ügyészt kérdezze Schiffer, mert a kormány nem nyomozó hatóság.

Azzal egyetértett, hogy jobb, ha a közbeszerzéseken kisebb a külföldi győztesek aránya, de ebben az ügyben 2010 óta volt előrelépés, és azon dolgozik, hogy ez így is folytatódjon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.