Levágjuk a disznót, kisöpörjük a padlást

gazdaság
2013 november 07., 12:24
  • Az idei rezsicsökkentést lehet, hogy  az állam egyik új gáztárolójának felszámolásával fedeznék.
  • A hajdúszoboszlói tároló működtetéséhez kellő párnagázt esetleg elégetné az állam.
  • A megoldás idénre jó, de hosszú távon fenntarthatatlan.
  • Felmerül az is, hogy minek kellett idén 400 milliárdot költeni 5 tárolóra, ha az elsőt rögtön bedöntik?

Hogyan lesz itt olcsó gáz?

Úgy, hogy törvényt hoztak róla.

Csakhogy ettől még az oroszok – akiktől az itthon elégetett gáz nagy részét vásároljuk – nem adják olcsóbban a gázt. Akkor mitől olcsóbb mégis?

Eddig leginkább úgy, hogy mindenféle gázszámlába épített díjakat csökkentettek, vagy a vállalati fogyasztókra terheltek, vagy megszüntettek.

De most felmerült még egy lehetőség:

égessük el olcsón a régi tartalékokat!

Azt már a most novemberben életbe lépett rezsicsökkentésről szóló törvénybe berakták, hogy el lehet égetni az állam új tárolóiban lévő egykori párnagázt.

Ettől számos szakértő kiakadt, mondván a párnagáz nem azért van, hogy elégessék, hanem azért, hogy működőképesek maradjanak a tárolók. Egy nem túl szakmai, de érzékletes példával: mintha a motor kenésére használt olajat öntenénk a benzintankba. (A párnagáz arra való, hogy a megfelelő nyomást fenntartsa a tárolókban, és ne engedje, hogy a talajvíz betörjön. A tárolók nem épített monstrumok, hanem kimerült gázbányák, ahol a geológiai adottságok miatt megmarad a gáz, így ha ezek kiürültek, vissza is lehet tölteni azokat.)

Az EnergiaFocus blog értesülése szerint nagyon úgy néz ki, hogy ebbe az irányba mennek tovább a dolgok. Felmerült ugyanis, hogy az állam által ősszel összevásárolt öt tároló közül az egyikből minden gázt ki lehetne venni, és az sem baj, ha ezután használhatatlanná válik a tároló.

Hajdúszoboszló erre a télre elég

A hajdúszoboszlói tárolóról van szó, amit az E.on három másik tárolójával és gáznagykereskedő cégével együtt vett meg az állam. A hajdúszoboszlói a legrosszabb állapotban lévő tároló. A terv szerint kiszednék belőle a párnagázt, és az összes többit is, amivel a mostani piacon vásárolhatónál sokkal olcsóbb gázhoz jutna az állam.

A hajdúszoboszlói tároló bedöntése és teljes kiaknázása abból a szempontból logikus lehet, hogy az utóbbi időben csökken a magyarországi gázfogyasztás, nagyon sok a tároló Magyarországon, és ezen a télen egy csomó pénzt lehetne spórolni az onnan származó gázzal.

Az eljárás azonban felvet kínos kérdéseket is: megérte az államnak idén összesen kb. 400 milliárdot költeni tárolókra, ha ezek ennyire felesleges létesítmények, és egyetlen téli rezsicsökkentés kedvéért érdemes felszámolni az egyiket? Vagy ha eleve olyan vacak az egyik, akkor megért ennyi pénzt? Ha ennyi tárolókapacitás felesleges, akkor minek építtetett az állam stratégiai tárolót is?

Az is érdekes kérdés, ha ilyen eszközhöz kell nyúlnia az államnak, akkor hogyan maradhat a törvényben meghatározott olcsó lakossági gázár?

Jövő télen mihez nyúlunk?

Egy következő tárolóhoz? Lehet, hogy abban bízik a kormány, hogy 2015 nyarára, amikor lejár az oroszokkal 20 éve kötött gázvásárlási szerződés, sokkal jobb ajánlatot sikerül kicsikarni a Gazpromtól?

Bűvészkedés a párnagázzal

A legutóbbi rezsicsökkentéshez törvényben előírt párnagázégetés valójában szemfényvesztés. Egyrészt mert a törvényben kijelölt párnagáz már 2010 óta nem párnagáz, azt az E.on, a tárolók akkori tulajdonosa átminősíttette kereskedelmi gázzá, mondván nem veszélyezteti a tárolók biztonságát, ha kisebb az így címkézett (és ezért eladhatatlan) gáz aránya. 200 millió köbméter átminősítésére kaptak engedélyt, ebből 80-t eladtak mire az állam megvette a tárolókat, vagyis valójában a törvényben említett 200 millió csak 120 millió köbméter.

Tavaly novemberben a háztartások 346,5 millió köbméter gázt égettek el. A rezsicsökkentést a 120 millió köbméter olcsóbb gáz még nem fedezte volna erre a télre.

Viszont a hajdúszoboszlói tároló teljes kapacitása 1,4 milliárd köbméter + párnagáz (ez a teljes tárolótérfogat harmada-fele) már elég elég lehet, hogy a rezsicsökkentést kigazdálkodja az állam, a gázkereskedelem új gazdája.

De ha 2015-ben, vagy akár még később is lesz tél Magyarországon, akkor megint ki kell találni valamit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.