Felmentették a Közgép ellen tüntető aktivistákat

POLITIKA
2013 november 08., 16:09
comments 1

Első fokon felmentették azokat az aktivistákat, akiket a Közgép Zrt. rágalmazás gyanújával jelentett fel - közölte Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

Tavaly július 11-én a Közgép telephelyének bejáratánál akkori LMP-s politikusok és aktivisták egymáshoz láncolták magukat, és "Itt tűnik el a pénzed", "Mutyigyár", "A Közgép mindent visz", "Innen irányítják az országot" feliratú táblákkal demonstráltak.

photo_camera Az Index akkori videójából

A tiltakozókat a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt 100 ezer forintra büntette.

Rágalmaztak?

A Közgép pedig nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt is feljelentést tett. Így indult a magánvádas büntetőper indult a Budapesti XX.-XXI.-XXIII. Kerületi Bíróságon 26 ember ellen. Közülük nyolcan parlamenti képviselők, akiket kérésük ellenére nem adott ki az Országgyűlés, így velük szemben nem folytatódott.

Az aktivisták - köztük Kukorelly Endre író, volt LMP-s képviselő - ellen viszont folytatódott az eljárás. Ők most kapták meg a bíróság felmentő végzését.

Nem rágalmaztak

A bíróság szerint akciójuk nem minősül rágalmazásnak, mivel nem fogalmaztak meg tényállításokat, csak politikai véleményt.

A történteket legfeljebb becsületsértésként lehetne értelmezni, ha egy jogi személyiségnek, például egy vállalkozásnak, "lenne becsülete, morális integritása", amit meg lehet sérteni - mondta Jávor Benedek.

A bíróság hivatkozott az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi határozatára, ímit éppen Uj Péter ügyében hozott. Ez volt az a határozat, ami a szarnak nevezett borról szólt, és ami szerint egy vállalatnak nincs becsülete, csak üzleti érdeke és jóhírneve, ezek esetleges megsértését viszont nem büntetőeljárásban kell vizsgálni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.