A szmogos és füstös Pekingben megugrott a tüdőrákosok száma

Egészségügy
2013 november 09., 17:29

Tíz év alatt másfélszeresére nőtt a regisztrált tüdőrákosok száma Pekingben. Míg 2002-ben 100 ezer pekingiből 40 volt tüdőrákos, 2011-re már 63 nőtt a számuk. A BBC a kínai állami hírügynökségtől idézte az adatokat, de hivatalos magyarázat nem volt arról, mitől ugrott meg a tüdőrákosok száma. Kínai egészségügyi szakértők továbbra is a dohányzást tartják a betegség elsőszámú okozójának, de elismerik már, hogy a passzív dohányzással belélegzett füst és a szmog is felelős a romló helyzetért.

A héten jelentették be, hogy egy Jiangcu tartományban élő nyolcéves kislány lett a legfiatalabb tüdősrákos Kínában, feltételezhetően a légszennyezettség miatt. betegedett meg.

A BBC szerint a kínai egyre jobban aggódnak a szmogtakaró miatt, aminek legfőbb oka, hogy a gyors gazdasági növekedés teljesen háttérbe szorította a környezetvédelmet, és mit sem törődtek az előírásokkal.

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO nemrég jelentette be, hogy a légszennyezettség vált a tüdőrák egyik első számú okozójává. Számításaik szerint a szennyezett levegő világszerte több millió embert öl meg évente.

Kínában ugyanakkor nemcsak egészségügyi problémákat okoz a szmog, hanem a  közbiztonságot is tönkretesz: Harbinban például már 10 méterre sem lehetett ellátni, emiatt a térfigyelő kamerák sem értek semmit. Harbin egyébként Kína 10. legnagyobb városa, a helyiek azért fulladtak szinte bele a füstbe októberben, mert a hideg miatt be kellett izzítani a szénerőműveket, hogy befűtsenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.