https://444.hu/assets/2013-11-09T003527Z_1736532317_GM1E9B90NJ101_RTRMADP_3_PHILIPPINES-TYPHOON.jpg

1200 halott a Fülöp-szigeteki tájfunban

katasztrófa
2013 november 09., 07:12

A Vöröskereszt legfrissebb becslése szerint 1200 halálos áldozata lehet a Fülöp-szigeteken pénteken végigsöpört Haiyan tájfunnak, amit ott Yolandának hívnak. Csak Tacloban városában ezerre becsülik az áldozatok számát. A 220 ezer lakosú kikötővárost gyakorlatilag porig rombolta a korábban a 8 fokozatú Dvorak-skálán 8.1-esnek - igen, jól látja, a maximálisnál is erősebbnek - besorolt vihar.

Az első hírek még csak négyhalotról szóltak a szigetek középső részén, de ezt a polgári légiközlekedési hatóság egyik illetékese, John Andrews száz fölötti áldozatra módosította. Most már 1200 halottról szólnak a becslések, és a Taclobanból érkező beszámolók alapján az áldozatok száma még növekedhet.

photo_camera fotók: Reuters

Taclobanban tragikus a helyzet, a Német Vöröskereszt manilai segélykoordinátora, Bernd Schell szerint "a város 80 százaléka romokban hever". A 220 ezres város nemzetközi repülőtere is súlyosan károsult. A vihar tönkretette az irányítótornyot és a távközlési berendezéseket is. Így különösen nehéz lesz eljuttatni a segélyeket.

A damaged airport is seen as residents wait for relief goods after super Typhoon Haiyan battered Tacloban city

A földcsuszamlások számos utat eltorlaszoltak, a vihar háztetőket is letépett. A helyi kormányzó, Roger Mercado elmondta, hogy a heves esőzés és a sűrű köd miatt nappal is szinte az éjszakai sötétséghez hasonló látási viszonyok uralkodnak a körzetben.

People walk on a flooded street filled with debris after Typhoon Haiyan hit the central Philippine city of Tacloban

Az ENSZ egyik segélykoordinátora, aki egy mentőcsapattal érkezett Taclobanba, úgy nyilatkozott, hogy utoljára a 220 ezer halálos áldozatot szedő 2004-es indiai-óceáni szökőár után látott hasonló léptékű pusztítást. "Autók hevernek szanaszét szórva, és az utcákat törmelék borítja" - mondta Sebastian Rhodes Stampa.

Residents recover bodies of victims after Typhoon Haiyan hit the municipality of Coron, Palawan province in central Philippines

A Fülöp-szigeteki katasztrófavédelem szerint a város szinte minden háza megrongálódott vagy elpusztult. A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan.

A Philippine flag is seen among damaged houses after super Typhoon Haiyan battered Tacloban city

A Yolanda pénteken reggel érkezett meg a Fülöp-szigetekre, szombaton valamelyest gyengülve Vietnam fele távozott. A Fülöp-szigeteken földcsuszamlásokat, áradásokat, áramkimaradást okozott. A mentést nehezíti, hogy még mindig katasztrofális az időjárás, sokszor megközelíthetetlenek a katasztrófa sújtotta területek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.