Kiderült a nagy titok: egy politikus kocsija vesztegel egy éve a Síp utcában

Budapest
2013 november 11., 17:07
comments 2
  • Egy éve áll mozdulatlanul a Síp utcában egy zöld Volkswagen Passat.
  • Nincs rendszáma, de megtaláltuk a gazdáját
  • Szabó Zoltán, a kerület korábbi szocialista polgármestere, jelenleg DK-s politikus a tulajdonos.
  • Az autó egyelőre ott is marad.

Hogyan foglalhat el egy forgalomból kivont, rendszám nélküli roncs egy éve a Síp utcában egy parkolóhelyet, ahol építkezés miatt amúgy is kevesebb a hely? – tette fel a kérdést olvasónk, ami már az „Itt lakunk” Erzsébetvárosi mutációját is foglalkoztatta.

siputca

Kis részletekkel segítette is a tulajdonos megtalálását. Leírta például, hogy a zöld VW Passatban felfedezhető néhány DK-s szórólap és egy közönséges erdeimoha-szaporulat.

És küldött egy sokkal nagyobb segítséget, egy fényképet is. Ez még tavaly nyáron készült, amin kicsit odébb, de ugyanez az autó látható, még rendszámmal, éppen lebilincselve, de a büntetést rendezi a közterületesekkel az autó gazdája.

szabozoltan

A képen könnyű felismerni Szabó Zoltánt, a VII. kerület egykori polgármesterét, országgyűlési képviselőjét, egykori oktatási államtitkárt, jelenleg DK-s politikust, aki jövőre indul is az országgyűlési választáson a kerületben. Felhívtuk, hogy övé-e az autó?

Igen.

Kiderült, hogy azért vették le az autó rendszámát, és vonták ki a forgalomból, mert a bíróság zár alá vette. Szabó ugyanis perben áll az önkormányzattal, és az autó lenne az egyik fedezete a kerület milliós követelésének.

Ki tudja, mióta parkol ott

(Szabó sokadrendű vádlott a Hunvald-perben. Most októberben másodfokon felmentették a felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés vádja alól, mert kizárták a bizonyítékok sorából azt a lehallgatási jegyzőkönyvet, ami alapján korábban bizonyítottnak látták, hogy Szabó kétszer telefonon elintéztette az önkormányzat jegyzőjének segítségével, hogy szabálytalanul parkoló autójáról levegyék a kerékbilincset. De nem mentették fel, mert a bíróság másodfokon a társadalomra veszélyesnek ítélte, emiatt duplájára (egy év, felfüggesztett börtön) emelte az elsőfokon hozott büntetését amiatt, hogy Szabó kerületi országgyűlési képviselőként Hunvald polgármester közpénzből gyakorolt nagylelkűsége folytán éveken át a kerület költségére mobiltelefonált. Bővebben itt.)

Az önkormányzat polgári peres úton követel pénzt Szabótól. Ennek pontos összegét a politikus hirtelen nem tudta megmondani, de milliós tételről van szó. Annak jogosságát viszont vitatja, és a bíróság döntésére vár. Így most Szabó szerint két dolog lehetséges: ha a bíróság jogosnak ítéli az önkormányzat követelését, akkor viszik az autót. Ha neki adnak igazat, akkor újra használhatja, de az autó állaga nyilván jelentősen leromlik azalatt, hogy mozdulatlanul áll. Szabó azt sem tudta megmondani, mióta parkol ott az autó, idén talán már nem használta.

Arra a kérdésre, hogy miért nem viteti el, Szabó azt válaszolta: éppen elég kárt okoz neki, hogy nem tudja használni a kocsit, és az még veszít is az értékéből, ezért nem akar még havi 15 ezer forintos parkolási díjat fizetni valahol. Az autónak eredetileg volt parkolási engedélye, de az forgalomból kivont, rendszám nélküli autókra egy idő után már nem érvényes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.