78 másodperc alatt lehet teljesen kiüríteni a világ legnagyobb utasszállító repülőjét

közlekedés
2013 november 12., 14:22

Ahhoz képest, hogy tényleg alig van körülményesebb folyamat, mint feljutni egy utasszállító gépre, vészhelyzet esetén villámgyorsan lehet elhagyni az egészet.

Az amerikai és az európai uniós légügyi hatóságok szabályzata szerint minden minimum 45 fő szállítására alkalmas repülőt vészhelyzetben másfél perc alatt ki kell tudni üríteni. Ez vonatkozik az Airbusokra is, pedig a világ legtöbb utasát reptetni képes A380-ason személyzettel együtt 873 ember fél el. (Az is igaz persze, hogy a kétemeletes gépet most éppen egy társaság sem használja maximális kapacitáson, a jelenlegi legnagyobb kihasználtság 526 utast jelent.)

csuszda

A Quartz-ra felkerült videón az látszik, hogyan oldják meg egy teszthelyzetben egy Airbus A380-as evakuálását. Meglehetősen gyorsan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.