Az oroszok megfertőzték a Nemzetközi Űrállomást

Egy orosz kozmonauta egy pendrive-val a híres Stuxnet vírussal fertőzte meg a Nemzetközi Űrállomást (ISS) – mondta Eugene Kaspersky biztonsági főnök.

Az ISS-en időről időre vannak számítógépes vírustámadások. Az említett eset valószínűleg május előtt történt, mivel akkor álltak át a biztonságosabb Linuxra. Addig Window XP-t használtak (:D), és azoknak a tudósoknak a gépére került a vírus, akik USB-sticket dugtak a laptopjukba. Sajtóértesülés szerint egy orosz kozmonauta laptopjáról terjedt szét az ISS-en a W32.Gammima.AG féreg.

Egy meg nem nevezett orosz atomerőműbe is bejuttatták a vírust, és minden adatot elloptak, kétszer – mondta Kaspersky, aki szerint a férgek felét kínaiul, a harmadát pedig spanyolul vagy portugálul írják.

Nemrég egyébként pont az oroszok használtak trójai vírust a szentpétervári G20-on. A résztvevőknek (többek között David Cameron stábjának) osztogatott szuvenírpendrive-okba is trójai vírust raktak, hogy az orosz FSzB hozzáférhessen kormányzati számítógépekhez. És kiderült, hogy tényleg így történt, úgyhogy mindenkit figyelmeztettek, hogy ne használják azokat.

(IBTimes)