Kósa Lajos lemond Debrecenről

POLITIKA
2013 november 15., 19:15

Az Országgyűlést választotta a polgármesterség helyett - jelentette be Kósa Lajos. Jövőre már összeférhetetlen lesz a parlamenti munka és a városvezetés. Kósa 1998 óta polgármester Debrecenben.

A Facebookon kora este még azt posztolta ki: akármi is lesz a jövőben a feladatom, polgármesterség vagy parlamenti képviselőség, akkor is Debrecent, az otthonomat fogom szolgálni. Aztán beszámolót tartott "az elmúlt időszakról, a város életét meghatározó fejlesztésekről és stratégiai tervekről", és bejelentette, hogy jövőre nem indul a polgármesterségért.

photo_camera Forrás: Facebook

Kósa a dehir.hu tudósítása szerint azt mondta, hogy "már jóval korábban felvetette, hogy nem jó, ha egy város élén túl sokáig áll egy ember. Nyilván ez is szerepet játszott ebben a döntésében, hogy már csak a jövő őszi önkormányzati választásokig marad Debrecen polgármestere".

Mint mondta: „bárki lesz a polgármester, biztos vagyok benne, hogy azzal is meg fogom találni a hangot. Az az év, ami az önkormányzati választásokig hátra van, sok élményt fog hozni Debrecennek” – ígérte meg Kósa Lajos, hozzátéve: „visszahódítottuk a várost önmagunknak, most már csak szépítgetni, csinosítgatni kell.”

Nem mindenkinek vonzó a parlament

A Fidesz helyi erős emberei nem ugyanúgy döntöttek. Pokorni Zoltán például polgármestre marad a XII. kerületben (ott Fónagy Imre indul majd az országgyűlési mandátumért). Pokorni a döntését azzal indokolta, hogy “A kerületben egyből látszik, ha az ember valamit jól vagy rosszul csinál, kézzelfogható, praktikus, operatív munka. Ahogy az ember öregszik, egyre inkább ezekhez vonzódik”.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármester is kiszáll az országos politikából. Ő azt mondta: „A feleségemmel szeretnénk lassan gyermeket vállalni, és ő azt kérte tőlem, hogy ha nem muszáj, ne dolgozzak annyira sokat, mint most, mert a családi életünkre kellene koncentrálnunk. Megértem ezt az igényét.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere (és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke) is marad a városában, ahogyan II. kerületi polgármester-jelölt lesz a II. kerületi Láng Zsolt is.

Már korábban, kormányzati munkája miatt hagyta ott viszont Hódmezővásárhelyt Lázár János. És ugyan hivatalosan még nem jelentette be, de szinte bizonyos, hogy Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is az országos politikát választja a Belváros helyett.

Nem lehet tudni, mi lesz például Papcsák Ferenccel Zuglóban vagy Zsigó Róberttel Baján. Elvileg egyébként nem kell azonnal dönteniük, mert éppen Kósa Lajos és Láng Zsolt javaslatára csak 2014 őszétől érvényes az összeférhetetlenség. Vagyis aki tavasszal képviselő lesz, az őszig még polgármester is maradhat.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.