9 dolog, amit a kínai kormány tervez

külföld
2013 november 19., 10:17
comments 1
  • #rezsicsökkentés
  • #megőrizzük a nyugdíjak reálértékét

A múlt pénteken a kínai tisztviselők összehívtak egy olyan csúcstalálkozót, amin megállapodtak az új hosszú távú tervekről. A kínai és nyugati tudósítók is zavartan álltak a bejelentés előtt, az állami People's Daily röviden összefoglalta (valószínűleg feleslegesen linkeltem, kínaiul van), hogy az állam milyen célokat tűzött ki.

  1. A demográfiai egyensúly fenntartása érdekében engedni fogják, hogy két gyereket neveljenek azok a családok, amikben legalább az egyik szülő egyke volt.
  2. Megemelik a kvótát a kisebb és közepesen nagy városokban, ahova így több munkás költözhet. A nagyobb városokkal ugyanez a helyzet („ésszerű keretek között”).
  3. Eltörlik a kormány által preferált „elit iskolákat”, a tanárok és az igazgatók pedig rotációs rendszerben tanítanak majd a tankerületekben. Első osztálytól kilencedikig garantált lesz az iskola, nem kell hozzá átmenni a teszteken.
  4. A humán és a természettudományok nem lesznek szétválasztva a középiskolákban. A főiskolába nem egy, hanem soklépcsős felvételi lesz.
  5. Megreformálják az ingatlanadót és a vagyonadót, és bevezetik a környezetvédelmi adókat.
  6. Kiigazítják a víz, a gáz, az olaj, az áram, a szállítóeszközök, a telefon és más energiaforrások árát, hogy versenyképesebbek legyenek.
  7. Igazságosabb és fenntarthatóbb lesz a társadalombiztosítás: jobbak lesznek nyugellátások az állami dolgozóknak, a városok egészségügyi ellátását és az időgondozást sztenderdizálják.
  8. El akarják törölni a munkatáborokat és a bűnözők büntetését, helyette „polgáriasabb gondolkodású” rehabilitációt szerveznének.
  9. Hogy legyen pénz a társadalombiztosításra, kitolják a nyugdíjkorhatárt.

A kínai tőzsde szárnyalt a bejelentés után, de a legtöbben kételkednek a reformok őszinteségében, és sokak szerint ez egy kisebb gazdasági reform, aminek az ésszerűsége a közgazdászok szerint kérdéses.

(Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.