Leonardo da Vinci ötszáz évvel ezelőtti terveiből született meg egy hangszer

zene
2013 november 19., 20:45

Leonardo da Vinci vázlatfüzeteiben rengeteg találmány tervrajza is szerepelt. Köztük egy olyan hangszer terve, amit Leonardo végül sosem készített el. Később ugyan készült belőle néhány példány, de épen ma már csak egy hangszerről tudni, amit egy múzeumban tartanak kiállítva.

Egy lengyel zongorista, Slawomir Zubrzycki most megépítette a viola organistát. A hangszer a csembaló, az orgona és a viola de gamba sajátosságait egyesíti, benne négy kerék mozog a vonok helyett 61 acélhúron, ez adja sajátos, ritka hangját.

Nagyjából tízezer dollárba és ötezer munkaórába került a projekt, de a végeredményért megérte: a hangszer tökéletesen működik, ezt Zubrzycki személyesen mutatta be a varsói pianofesztiválon.

Felül videón a hangszerrel előadott darab, itt lenn pedig lengyelül, angol felirattal interjú a hangszer készítőjével:

(via ThisIsColossal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.