A Magyar Nemzetben is milliárdos áfacsalásokról írnak

POLITIKA
2013 november 20., 14:33

Miközben a NAV állítólag négy nap alatt kivizsgálta Horváth András volt adóellenőr állításait, a Fidesz pedig (az MSZP-vel közösen) nem támogatta, hogy vizsgálóbiztottságot állítsanak fel a témában, a Magyar Nemzetben megjelent egy véleménycikk, ami a lényeges kérdésekben ugyanazt állítja, mint Horváth.

magyarnemzet_'

A cikk szerzője Torba Tamás, aki a 2012-től idén tavaszig működő Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű élelmiszeripari szervezet szóvivője volt. A szervezet vezetője a Csányi Sándor-féle Bonafarm volt.

A hazai élelmiszeriparban zajló éves csalások összegét 130 milliárd forintra teszi egy független jelentés alapján, írja a cikkben Torba.

“A hazai és külföldi szervezett bűnözői körök által irányított csalók élelmiszereken kívül i kedvenc területei például az informatikai és kommunikációs berendezések és például az építőipari termékek kereskedelme.”

A szerző tapasztalatai nagyban összecsengtek azzal, amit Horváth állít. 2013 tavaszán három áruházlánc volt tiszta, ebből kettő külföldi, egy pedig magyar. Hat esetben pedig folyamatos volt az áfacsalásban érintett termékek forgalmazása.

“Az áruházláncok az átlagos adóellenőrzés során nem foghatóak meg”

- írja, mivel a csalás már a kereskedelem korábbi szakaszában megtörténik.

Az egyetlen, amivel kapcsolatban ellentmond Horváthnak, hogy szerinte a NAV vezetői segítőkészek voltak, amikor ezzel a problémával hozzájuk fordultak, a bűnügyi területük is együttműködött velüki.

“Ez persze nem jelenti azt, hogy Horváth Andrásnak ne lehetnének egyéb információi” - írja.

Horváth András, a NAV egykori ellenőre azzal állt elő, hogy ezermilliárdos csalásokat néz el az adóhatóság a legnagyobb cégeknek. Erről bővebben itt és itt olvashat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt