Börtönre ítélt szocialisták együtt a jogállamért

POLITIKA
2013 november 20., 17:21
  • Németh Péter, a Népszava főszerkesztője beszélgetett Hunvald Györggyel és Molnár Gyulával a Gold Buisness Clubban a jogállamról, illetve annak hiányáról.
  • Jelentkezünk a helyszínről.
  • Ha tudtuk volna, hogy ilyen leckét kapunk pártatlan újságírásból, talán el sem megyünk.
  • De nézzük időrendben.

Családias a hangulat, hatvanan gyülekeznek. Ingyen van az ásványvíz, bubis.

molnar_hunvald_clk

"Az MSZP-ből rohantam át, mert ott a Gönczöl Katalin volt a vendég. Alig bírtam elszakadni"

- mondja az egyik érkező vendég. Ide kell jönni, mert mi függetlenek vagyunk válaszolja a Hét Olajfa elnöknője, Kaczinvinszky Barbara.

Közben megérkezett Józsi bácsi, a mindenhol megjelenő gyurcsányista tüntető, aki azt meséli éppen, hogy beperelték, mert valahol azt kiabálta, hogy
Orbán takarodj. Leüli, ha elítélik. Hunvaldnak azt mondja, értetek, ha kell az életünk végéig küzdünk.

Lakos Imre is itt van, megtapsolják.

Vissza a jogállamot, barátaim!

- vezeti fel a beszélgetést  Kaczinvinszky Barbara

Németh Péter kérdez: Lesztek ti még polgármesterk?
Közönség: IGEEEEEEN!
Molnár Gyula: Igen. (Szerinte a kúria majd helyreállítja a helyzetet, és indul a választáson. Ha  addig nem lesz ítélet, akkor is indul.)
Hunvald: Most ezen nem gondolkodom.
NP: Szeretne titeket a politika börtönben látni?
Hunvald: Volt egy család, volt egy prosperáló kerület. Jótt egy ügyész, beleavatkozott a politikába, és szétverte ezeket.
Közönség: Igeeeeen!

Józsi bácsi valamit ordibál, de lekussoltatják.

Molnár: Megváltozott a politika. Az van most, hogy ha utamban vagy kicsinállak. Fizikai értelemben iktatják ki az ellenfeleket. Azért minket nyírnak ki, mert sikeresek vagyunk. Valaki ezt a háttérből szervezi. Arra vagyok kíváncsi, hogy ez ki.

---

NP: Mitől vagytok ilyen bátrak?
Hunvald: Ötvenes évekbéli állapotok vannak. Egy rablógyilkos is telefonálhat. Én nem beszélhettem a hat éves gyerekemmel sem. Apám
gyakorlatilag ebbe halt bele. Megedződtem.
NP: Ki irányítja  a szálakat?
Közönség:

Orbán Viktor, Orbán Viktor, Orbán Viktor

Molnár: Vannak politikai műhelyek, ahol a rezsicsökkentésről döntenek, Vannak olyan műhelyek, ahol arról döntenek, hogy kiket kell kivonni a
forgalomból.

Gáál György vádlottárs is itt van. Megtapsolják (Gál György egykori kerületi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnököt)

Molnárról beszélnek. Két év közélettől eltiltás. Ez Molnár Gyula ügyének a kulcsa. Ezt csak letöltendőhöz lehet kötni. Ezért akarják őt mindenképpen bevarrni, hogy ne indulhasson a választáson. De Molnár fixre veszi, hogy nem kell bevonulnia.

Az nagyon extrém lenne.

Mondja ő.

Hunvald kicsit levitte a hangulatot. Strasbourgról beszél, fellebbezésekről, előre megírt 30 oldalas ítéletekről, későn kiküldött vádiratokról. Nagyon bonyolult az ügy, elveszett a részletekben. 50 hónap nyomozásról plusz 18 hónap bírósági eljárásról mesél.

Molnár: Mi a baj? Hogy a szavazatáért a parlamenti képviselő nem vonható felelősségre, viszont az önkormányzati képviselők viszont igen.

Hunvald: A média lehúzta az ügyemről az összes bőrt. A felmentésem pedig rövidhír volt. Úgy kellett harcolnom, hogy a Hír tv-be behívjanak.

Németh: Most is itt van a Magyar Nemzet. Köszöntöm a kollégákat. Mit szóltok, hogy bekerültetek a Magyar Nemzet börtönválogatottjába?

A bírónak lövése sincs, hogy mi az a közigazgatás

Hunvald: A legnagyobb feladat elmagyarázni a bírónak, hogy mi az a
közigazgatás, hogyan működik. Mert fogalmuk sincs.

Németh: Minden polgármesternek van olyan ügye, amiért meg lehetne vádolni?

Hunvald: Bárkit elérhet a sors. Akik engem letartóztattak, azok mosolyogva le fogják csukni azokat, akik engem megvádoltak.

Molnár: A mai Btk. szerint így van. Meg lehet gyanúsítani bárkit. És Magyarországon van egy olyan szemlélet, hogy akit megvádolnak, az bűnös.

Németh: Miért voltatok ilyen buták? Minek kell közbeszerzét kiírni? Ma már ki tudják vonni az ügyeket a közbeszerzés alól. Nektek miért nem sikerült?

Hunvald: Budapesten sok kerület nem írt ki közbeszerzést. Ez akkor nem volt kötelező, nem is volt akkor törvénytelen.

Molnár: A vállalkozók közti vita csapódik le a megrendelőkön. Rajtunk. Ma meg senki nem mer ujjat húzni a hatalommal. Magas az ingerküszöb.

Németh: Miért lett magas az ingerküszöb?

Molnár: A 2002-es választásokon a fülkéből kijövők már nem merték elmondani, hogy kire szavaztak. Az exit pollok azt mutatták, hogy a Fidesz nyer. De nem nyert. Az emberek tudják, hogy ezek a fiúk nem viccelnek.

Hunvald: Nagyon félnek az emberek.

Németh: Mitől voltatok jó polgármesterek?

Hunvald: Nagyon szerettem az embereket, nagyon szerettem velük beszélni. Sokan ismernek. Pozitív visszajelzéseket kaptam.

Molnár: Víziót adtunk a kerületnek. Mi vezettük be az Újbuda nevet. Az ingatlanok tartották az értéküket. Komoly koncepció alapján tettük a dolgunkat. Az emberek szeretik, ha rend van. A mi időnkben az okmányirodánk is rendesen működött. Ne feledjétek, csak 3 százalékkal veszítettem el a választást.

Józsi bácsi: Utolsó csepp vérünkig küzdünk, hogy visszakerüljetek oda, ahol voltatok. Nem a börtönbe!!!!! Az összefogásból senkit ne hagyjunk ki! Gyurcsányt vegye fel a hátára Bajnai és Mesterházy!

Németh Péter váratlanul felolvasta cikkünk címét (ne kelljen felgörgetni: Börtönre ítélt szocialisták együtt a jogállamért). A közönség ezt nagy felháborodással fogadta, és arról kezdtek érdeklődni, merre találják a szerzőt.

Ki az???!!! Hol van?

A főszervező szerint az Orbán rendszernek ezrek esnek áldozatul. És ehhez az újságírók is asszisztálnak, mondja felháborodottan.

Ezek voltak Dani utolsó sorai, még annyit tett hozzá, hogy vége. Reméljük, a program fejeződött be.

Dani meglett, és mozgóképben adta át az üzenetet.

Kik ezek a szereplők?

Hunvald György:

A VII. kerület volt szocialista polgármestere. Október elején ítélte nem jogerősen a Szegedi Ítélőtábla másfél év börtönre, mert részt vett baráti körhöz tartozókkal tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötésében, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének megkötésében. Hunvald György 2 év 8 hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Molnár Gyula:

Fővárosi Ítélőtábla hivatali visszaélésért nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a szocialista politikust, volt XI. kerületi polgármestert. Az ügyészség azzal vádolta meg őt és társait, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket. Egy tanú a másodfokú eljárásban arról beszélt: Molnár Gyula korábban elmondta neki, hogy a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás támogatta kampányát, és ezt kellett viszonoznia azzal, hogy nyilvános pályáztatás nélkül adott el az önkormányzat egy sok százmilliós újbudai ingatlant az üzletember érdekkörébe tartozó cégnek.

1472965_692804044071667_1971572988_n

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.