Helló, te is szinesztéziás vagy? Milyen színű az S betű?

életmód
2013 november 20., 12:47
comments 2

Most, illetve annak apropóján, hogy brit tudósok kapcsolatot találtak az autizmus és a szinesztézia között (az autisták között háromszor annyi a szinesztéziás, mint a nem autisták között), ideje

  1. coming outolnom
  2. megalapítanom a Magyar Szinesztéziások Klubját (MSZK, esetleg MASZIK).

Azt hiszem, hogy autista nem vagyok. Szinesztéziás viszont biztos vagyok, de erre csak akkor jöttem rá, amikor valaki néhány évvel ezelőtt elmondta, mi az a szinesztézia.

A szinesztéziáról egészen addig azt hittem, hogy egy költői kép, nyilván azért, mert irodalomórán figyeltem, biológiaórán meg nem figyeltem. És nem hazudott az irodalomtanár, a szinesztézia valóban költői kép,  a metaforához hasonlít, és az a lényege, hogy egymáshoz nem feltétlenül illő dolgokat társít össze. Színeket szagokkal, hangokat ízekkel, és így tovább. Például amikor Tóth Árpád azt írja, hogy lila dalra kelt egy nyakkendő, vagy József Attila azt írja, hogy sűrű csönd ropog, akkor az egy szinesztézia.

De, mint erre néhány éve felhívták a figyelmemet, a szinesztézia nemcsak költői kép, hanem egy mentális jelenség (neurológiai kondíció) is. Szerencsére senki nem hívja betegségnek. Viszont akkor azonnal diagnosztizáltam magamon a graféma–szín-szinesztéziát, ami nagyon arisztokratikusan hangszik, de egyszerűen csak annyit jelent, hogy az ember színeket rendel a betűkhöz. Mint ahogy én is, gyerekkorom óta.

photo_camera Egy lehetséges kombináció a Wikipedia szerint. Mondjuk szerintem hülyeség.

Nekem az A betű az fekete, a B az kék, a C az sárga, és így tovább, és ezt nem én találtam ki, nem memorizáltam és soha nem ismételgettem magamban, hanem valahogy így alakult. Ami még talán extra, hogy nekem a számoknak, a hét napjainak és a hónapoknak is van színük, a kettő például kék, a csütörtök piros, a november meg barna, bár most, hogy belegondolok, a hónapok kicsit elmosódnak, és színben inkább hasonlítanak a kezdőbetűjük színére.

Ha más is így van vele, küldjön már egy levelet ide, vagy kommenteljen, hátha össze tudunk együtt rakni egy szinesztézia-esettárat - biztos van, akinek a kék szín keserű, vagy aki normál zenei A hanghoz társítja a kakaót.

Addig is mondja meg minden graféma-szín szinesztéziás, neki milyen színű az S betű? (UPDATE: Kollégáim jelezték, hogy hasraütésre szavazgatnak. Kérem, ne tegyék, mert torzítják az eredményeket! Csak szinesztéziások szavazzanak!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.