Matolcsy: A jegybank száz százalékban független a kormánytól

gazdaság
2013 november 20., 18:15
comments 11

A jegybankelnök interjút adott a CNBC televíziónak. Nem akarom előre elrontani a bulit, de ebből talán nem lesz akkora sláger, mint a tündérmesés CNN-szereplésből.

Azt mondta, az infláció alakulása alapján lát még mozgásteret az alapkamat csökkentésére.

"Ha az infláció lefelé megy, követni tudjuk a csökkenő inflációs trendet. Ha megáll, akkor nekünk is meg kell állnunk. De ami az inflációs rátát illeti, még mindig látunk mozgásteret az alapkamat szempontjából"

- mondta.

Magyarország egy "kicsi és nyílt gazdaság", az MNB egy kicsi és nyílt központi bank, és ez azt jelenti, hogy "gyengék vagyunk, ha megjelenik pár nagy játékos".

MNB-elnökké kinevezése óta az első külföldi riporternek adott interjújában visszautasította, hogy a kormány beavatkozna a központi bank monetáris politikájába. Szerinte elképzelhetetlen lenne, hogy a jegybank kormányzati nyomásra gazdaságélénkítő programokba kezdjen, de azt nem zárta ki, hogy lesznek újabb kamatcsökkentések.

"Eddig nem történt meg (a kormányzati beavatkozás), és nem is fog megtörténni. Stratégiai partnerek vagyunk a kormánnyal és az Európai Központi Bankkal is. És természetesen definíció szerint stratégiai partnerek vagyunk a magyar bankokkal. A magyar központi bank teljesen, 100 százalékosan független a kormánytól"

- mondta Matolcsy. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.