Mi lesz itt, ha jön a negatív banki kamat?

gazdaság
2013 november 21., 11:47
  • Sokan érzik úgy, hogy túl alacsonyak a betéti kamatok
  • 3,5%-ért egyáltalán megéri lekötni a pénzünk?
  • Az Európai Központi Bank (EKB) most fontolóra veszi a nála elhelyezett betétek után a -0,1%-os kamat bevezetését
  • Hogyan hat ez előbb-utóbb a pénzügyeinkre?

Mit jelent a -0,1%?

Az EKB-nál, mint központi banknál kizárólag bankok helyezhetik el szabad pénzüket, azt a pénzt, amit hitelként pillanatnyilag nem tudnak kihelyezni, felhasználni. A német magánszemélyek számára elérhető bankbetéti kamatok, leszámítva az extrém feltételekhez kötött kamatokat, egy éves időtávon 1% körül mozognak. Amennyiben a bankok az EKB-tól a jelenlegi 0% helyett -0,1% kamatot fognak kapni, úgy óhatatlanul tovább csökken a jelenleg elérhető 1% is.

Amennyiben a pénz ára, a kamat Európában tovább csökken, az támogatni fogja a Magyar Nemzeti Bank további kamatcsökkentését. Jelenleg 3,4%-on áll a magyarországi alapkamat, és a szakértők 3% elérését is elképzelhetőnek tartják. A negatív európai kamat mellett azonban szinte biztosra vehetjük, hogy 3% alá fog csökkeni hazánkban is a kamatszint. (Elég csak arra emlékezni, hogy amikor 7%-ról megindult az MNB kamatcsökkentése, akkor 4-4,5%-os szintet tartottak reálisnak az MNB belül is. Ma, 3,4%-nál 3%-ot tartanak elképzelhetőnek, és ez így megy majd tovább, amíg a nemzetközi folyamatok meg nem változnak.)

Hogyan hathat mindez a megtakarításaidra?

A betéti kamatok az elmúlt fél évben párhuzamosan alakultak az MNB alapkamattal, így azt feltételezhetjük, hogy tovább fognak csökkeni. Két dolgot tehetünk:

1., Megbarátkozunk gyorsan a 3,5%-kal, és gyorsan lekötjük a pénzünket addig, amíg ez a kamatszint elérhető.

2., Kockázatot vállalunk, és szétnézünk a betéten túl a befektetési alapok között is.

Az alapos tájékozódás ez esetben elengedhetetlen, amihez segítséget nyújthat az alábbi befektetési alap kereső.

Hogyan hathat mindez a hiteledre?

Ma már a forint hitelek kamatozása a piaci kamatokkal párhuzamosan változik, így előbb-utóbb, annak függvényében, hogy milyen hosszú a kamatperiódus, a lakáshitelek kamatai csökkeni fognak. A lakáshitelek ma hazánkban jellemzően vagy az állampapírok hozamát követik, vagy a BUBOR-t (ez utóbbi a bankközi kamatláb, mely szintén viszonylag szorosan követi normál időszakokban a jegybanki alapkamatot). Egy százalékos csökkenés a lakáshitel kamatában 15 éves hátralévő futamidőnél 6-8% csökkenést eredményez a havi törlesztőrészletben.

Fontos egyébként tudni, hogy ma már 6,5%-os THM-mel is elérhető lakáshitel, mely kisebb, mint egy két esetben volt a válságot megelőzően felvett svájci frank alapú hiteleknél.

Ha kíváncsi vagy az elérhető lakáshitelek kínálatra, itt érdemes böngészned: