15 év kutatás után védetté nyilvánították a Maconkai-rétet

környezetvédelem
2013 november 22., 07:15

A Bátonyterenye határában levő, mindössze hat hektáros terület egyike a kevés, természetes állapotában fennmaradt élőhelynek a Zagyva mentén, ami amúgy évezredek óta lakott, és ez meg is látszik rajta.

Maconkai-réten mozaikosan több élőhelytípus is fennmaradt, így mocsárrét, magas- és zsombéksásos területrész, egy gyékényes növényzettel borított időszakos mocsár, valamint egy kicsiny mézgás égerliget alkotja a természetes élőhelyek sorát. Előbbiek mellett egy volt kubikgödör és egy vízelvezető árok is található itt.

A rét védett növényei között megtalálható a hússzínű ujjaskosbor, a bánsági sás és a mocsári csorbóka. Az 1990-es évek végétől zajló terepkutatások szerint a korábban előforduló vitézkosbor viszont valószínűleg kipusztult innen.

A védetté nyilvánított terület jelenlegi állapotát a hagyományos gyepgazdálkodás alakította ki, a kaszálás, a legeltetés azonban már évtizedekkel ezelőtt megszűnt. A Maconkai-rét növényvilágát a nád és a siskanád, illetve özönnövényfajok terjeszkedése veszélyezteti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.