Lehet jogorvoslat az önkormányzati adósságrendezést lezáró egyezség ellen

jog
2013 november 22., 20:54

Az Alkotmánybíróság a Kúria indítványára megsemmisítette a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvény egyes rendelkezéseit, és kimondta, hogy lehet fellebbezni az ilyen eljárásban született egyezség ellen – ez derült ki a Magyar Közlönyből.

A támadott törvényi rendelkezés szerint, ha a helyi önkormányzat ellen folyó adósságrendezési eljárásban kötött egyezség megfelel a törvényben meghatározott feltételeknek, akkor a bíróság az adósságrendezési eljárást végzéssel befejezi, további jogorvoslatnak pedig nincs helye. Az indítványozó kúriai tanács szerint ez a szabályozás aránytalanul korlátozza az egyezséghez hozzá nem járuló hitelezők jogorvoslathoz való jogát.

Az Alkotmánybíróság a napokban meghozott határozatában megállapította, hogy a vitatott rendelkezés alaptörvény-ellenes, ezért annak egy részét 2013. december 31-i hatállyal, egy részét pedig a határozat kihirdetésének napjával (mától) megsemmisítette.

Ez a törvényhely az indítványozó kúriai tanács előtt folyamatban levő ügyben sem alkalmazható. Az Alkotmánybíróság szerint az érintett törvény hatálya alá tartozó adósságrendezési eljárásban az eljárást befejező bírói végzés elleni fellebbezés teljes kizárása a jogorvoslathoz való jog aránytalan mértékű sérelmét idézi elő.

A 15 tagú testület ezt a határozatát egyhangúlag, különvélemény nélkül hozta meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.