Szinesztéziásnak lenni a legszórakoztatóbb dolog a világon

életmód
2013 november 22., 14:49
comments 1

Csodálatos minisztorik, kelekótya vallomások és precíz esetleírások is érkeztek az elmúlt napokban szinesztéziás cikkünkre. Van, aki csak későn, felnőttkorában, esetleg épp a 444-ről értesült arról, hogy amikor színesnek látja a betűket vagy a számokat, esetleg nyúlánknak vagy gömbölyűnek a hónapokat, a szinesztézia nevű állapotot éli meg, még ha addig nem is tudta, hogy létezik ilyen.

Igazi, átfogó esettárat azért nem lehet összeállítani a levelekből (van, aki teljes színlistát készített, de a legtöbben csak néhány példát hoztak), de az emailekből az derül ki, hogy a szinesztéziások szívesen mesélnek az élményeikről, és ugyanilyen szívesen veszik a többiek tapasztalatait. Nincs is annál jobb szórakozás, mint elvitatkozni azon, milyen színű a péntek! Fogadják szeretettel a vallomásokat.

Viktor: Szeretem azt hinni, hogy a fiam zseni

Nekem a fiam  először kb. 5 évesen mondta azt, hogy a 4 az neki olyan sárga. Akkor én már hallottam a szinesztézáról, úgyhogy megkérdeztem tőle a többi számot és 7-ig mindegyikhez volt egy színe. Fél órán keresztül nyagattam a kis tökit.... Elmondattam vele oda-vissza, keresztbe-kasul, mindenféle random módon, és mindigy ugyanazokat mondta. Azóta szeretem azt hinni, hogy zseni, bődületesen sok pénz fog keresni és öregségemre nyugodt, boldog békés otthont teremt nekem, meg persze egy kabrió porschét, amivel még vén faszként is csajozhatok.

Kata: Nyelvtanulásnál kellemetlen

Elsősorban a számokat látom színesben - ezért elég jól is jegyzek meg számokat, számsorokat, de valamennyire a betűket is, legalábbis a mássalhangzókat. Ez nyelvtanulásnál néha kellemetlen, mert sokszor csak a szavak össz-színhatására emlékszem, és összecserélem a betűket. :-) Egyszer írtam is egy cikket, elsősorban a szinesztézia zenei vonatkozásáról, bár sajnos én a zenét nem látom színesnek (pedig zenélek). Van egy barátnőm, szintén szinesztéziás, néha elkezdjük összevetni az élményeinket - a környezetünk meg csak néz...

Gabi: Péntek határozottan világoskék

Én sem tudtam egészen idáig, hogy ennek neve is van. Nekem is gyerekkoromtól kezdve amióta emlékszem van színe a betűknek és néhány szónak/névnek. Gabi pl mindig is zöld volt , ahogy a Gábor  a Gergő is és a G betű úgy általában. A hét napjainak is de pl a csütörtök is azért piros mert a cs betű is piros. Péntek határozottan világoskék. Régebben kérdezgettem másokat is, volt egy-két ember aki mondta hogy nála is van színe a betűknek, de nem sokan.  És csak egyvalakivel találkoztam akinek szintén volt HANG gyerekkorában, de az másik téma. :)

Orsolya: A november az tuti barna

A 2 tényleg kék, a csütörtök.. hát inkább bordós árnyalatú, de a november az tuti barna. A betűknek nincs színük.  A hónapok körben rendeződnek, de nem egyforma hosszú szakaszokkal. Sok minden színes, de összességében nem ennyire színpompás, mint a Wikipedia példában. Nem vagyok autista, de van két auti gyerekem. Nemcsak brit tudósoknál lehet erről olvasni, hanem pl. ebben a nagyon érdekes kötetben is.

Dóra: Nincs KÉK !!4! aggasztó

a - piros

á - bordó

e - sárga

é - narancs

i - fehér

í - vajszín

o - fekete

ö - zöld

u - barna

ü - lila

és nincs KÉK !!4! aggasztó

 

Dorottya: Megtanultam tisztán énekelni

Nekem a pszichológiát tanuló barátnőm hívta fel a figyelmemet arra, hogy szinesztéziás vagyok. Én hangokhoz, vagy pl különböző fájdalmakhoz rendelek színeket. Mivel szörnyen énekelek, egyszer úgy sikerült megtanítania jól elénekelni egy népdalt, hogy én elmondtam neki, hogy melyik hang milyen színű és ő minden hamisságnál elmagyarázta, hogy itt még egy kicsit sötétebb zöldnek kéne lenni, vagy éppen pirosabbnak. Egészen elképesztő eredmény lett, előtte soha nem tudtam tisztán elénekelni még ilyen egyszerűbb dallamokat sem.

Zoltán: Nagy segítség összeadáskor

Bár régóta tudom, hogy nem vagyok egyedül ezzel, de mókás volt egy újságban olvsni erről. Köszönöm :) Néhai fizikatanárom sztorija óta tudom biztosan, hogy nem csak nálam létező dolog ez.

Elmondása szerint az ő fejében, gyerekkorában olyan színrendszer alakult ki az egy számjegyű decimálisokra, hogy legtöbb számpáros színeinek keverésével kijött az összegük színe. Már nagyon sajnálom, hogy nem kérdeztem ki, hogy mik voltak a színek. Annak se néztem utána, hogy kialakítható-e egy teljes rendszer így az egy számjegyű decimálisok között. Mindenesetre ez nagy segítségére volt összeadáskor, mert csak ki kellett kevernie fejben a színeket, és az eredmény színéhez tartozó számot választani eredményül. Nem csodás?

ps: Nálam 1 fekete, 2 fehér, 3, piros, 4 kék, 5 barna, 6 zöld, 7 sárga, 8 lila, 9 szürke, 10 fényes fekete, 11 palaszürke, 12 koszosfehér, 13 koszospiros, szóval nálam is keveredik, jó nem?

ps2: Nálam a színek nem ábrázolhatók kielégítően szavakkal, festékkel, vagy színes fénnyel. Ezek inkább színélmények.

Ciprián: A 7 kék volt és fiú

Idősebb koromra ugyan kinőttem, de anno én is úgy jártam, hogy egyszer olvastam a szinesztéziáról és meglepődtem, hogy "jé, hogy ez nem így van mindenkinél?".

Nekem betűfétisem nem volt, de a számoknak színük volt és nemük. Mondjuk a hét kék volt és egyértelműen fiú. A 6-os narancssárga. Másra nem emlékszem. A színekhez, hangokhoz pedig ízeket éreztem, de ezt nem annyira erősen.

Amit viszont tényleg élveztem, hogy ha csukott szemmel hallgattam zenét, akkor úgy éreztem, mintha láttam volna, amit hallok.

Nana: Nem tudtam, hogy másoknak nincs

Váá, annyira megörültem mikor olvastam a cikket. Nekem tök ugyanez van, és én is ugy éltem le 23 évet , hogy nem tudtam, hogy másoknak nincs. Egy programozó barátommal csináltam egy oldalt, ahol lehet színesen írni, ha előre kijelölöd, h neked milyen betű melyik szín. Ahogy leirod a szavakat azok átszineződnek a kezdő és utolsó betű színátmenetévé. Mert nálam az olvasás során valahogy igy működik.

Nekem ezen kívűl még tér-idő kötésem is van. Vagyis a napoknak, hónapoknak, éveknek alakjuk van. Erről meg plasztikákat csináltam, ja mert iparművészetis vagyok amúgy, és a tanáraim annyira odavoltak anno ettől az agybajomtól, hogy gipszbe kellett öntenem :)

Ági: Puskázni is lehet vele

Én a gimiben úgy puskáztam, ha törire elfelejtettem megtanulni az évszámokat, hogy a számoknak megfelelő színes csíkokat húztam a padra. (1456 - fehér piros zöld sötét lila)

Nekem színesek: a számok, a betűk, a hét napjai, a hónapok, a zene, az emberek ének- és beszédhangja, általában a hangok, az illatok, a különböző fájdalmak, a hangulatok, az érintések, szinte minden. De ugyanakkor lehetnek hidegek, melegek, édesek és savanyúak a színek. Van olyan zöld, amitől összefut a nyál a számban :)

A mássalhangzókat nehéz elkülöníteni, sok köztük a zöld (hajszálnyi eltérés van az árnyalatokban), mint az "S" is.

Kata: A 4 egy rozsdavörös, középkorú nő

Számok:

1 - fekete, idős férfi

2 - napsárga, fiatal férfi

3 - rózsaszín, kamasz férfi

4 - rozsdavörös, középkorú nő

5 - tengerészkék, fiatal férfi

6 - fűzöld, fiatal férfi

7 - halványkék, fiatal férfi

8 - narancsvörös, fiatal férfi

9 - neonsárga, fiatal transznemű férfi

A tízes helyiértékű számok sötétebbek, mint az egyes helyiértékűek, a százasok világosabbak, az ezresektől kezdve pedig megint egyre sötétednek.

Betűk:

A - bordó, nő

Á - bíborszínű, nő

B - rózsaszín, férfi. Innentől kezdve mindegyik betű férfi, így nem írom külön le.

C - fehér

D - bordó és lila között

E - halványkék

É - középkék

F - fehér/fekete

G - tejeskávébarna

H - halvány szürkéskék

I, Í - feketék

J - halvány lazacszínű

K - középbarna

L - középkék

M - gesztenyebarna

N - tejeskávébarna

O - narancsvörös

Ó - sötét narancsvörös

Ö - tejeskávébarna

Ő - sötét tejeskávébarna

P - homoksárga

Q - fekete

R - rozsdabarna

S - napsárga

T - fekete

U, Ú - fekete

Ü, Ű - sötétbíbor

V - fűzöld

W - kékeszöld

X, Y - szürke

Z - fekete

Hét napjai:

hétfő - szürkéskék

kedd - homoksárga

szerda - szürkésrózsaszín

csütörtök - bordó és barna között

péntek - vajszínű

szombat - sötétrózsaszín

vasárnap - napsárga

Hónapok:

január: halvány szürkéskék, férfi

február: halvány szürkésárga, férfi

március: halvány szürkésrózsaszín, nő

április: csontszínű, nő

május: élénk rózsaszín, nő

június: cseresznyepiros, nő

július: piros és bíbor között, férfi

augusztus: tompa, sötét narancssárga, férfi

szeptember: halványbarna, férfi

október: rozsdabarna, férfi

november: sötétbarna, férfi

december: fehér vagy fekete, férfi

Ízek:

édes - sárga

sós - piros vagy narancs

savanyú: zöld

keserű: szürkéskék

csípős: fekete

Hangok:

Változó. A dúr-akkordok meleg színűek (sárga, piros, zöld, türkiz), a moll-akkordok hidegek (kék, szürke, lila). A mély hangok sötétebbek, a magasak világosak. A vonósok vékonyak, határozottak, a fúvósok elmosódottak.

Ja, még annyi, hogy a hét napjai közül a vasárnap nő, a többi férfi. A 0 pedig fehér.

Eszter:  A teljes fejlődésbiológia élénk rózsaszín

Nekem általában az elvontabb fogalmaknak van állandó és nagyon erős színük. Az ilyen színélményeim érzésre erősebbek egy szimpla képzettársításnál. Ami érdekes, hogy nem mindennek van színe, de aminek mégis, az megmarad és később ha tanulással kapcsolatos, akkor jegyzetkészítésnél a színkódokat is ehhez igazítom. Amelyik kategória színes, azt sokkal könnyebb megtanulni is, különösen akkor, ha azonos színnel írom vagy rajzolom le a témához tartozó dolgokat. Egyelőre nem fedeztem fel szabályt abban, hogy mi kap színt. Hétköznapi foglamaknak ritkábban van élmények alapján nem logikus színük, vagy gyakrabban változik.

Orvosi egyetemre járok, így innen lesz a legtöbb példa, ezeknél legkifejezettebb mostanában a színezés. Gyerekkoromban a mesesorozatoknak volt színük és az ovis csoporttársaimnak, de nem a nevüknek, hanem a személyüknek.

Mostanában ezeknek:

Az megmagyarázhatónak tűnt, hogy az izmok pirosak, idegek sárgák, még ha nyomtatott könyv oldalon látva is gondolok a szóra, de ez korrelál a valós színükkel, vagy ahogy ábrázolni szokás, szóval még rendben is lenne. Ugyanakkor ha az enzimekre mint kategóriára gondoltam, akkor kapcsolódott hozzá a ciklámen. Ha azok allosztérikus aktivátoraira (ez egy adott ponton térbelileg szabályzó molekulákat jelent, lényegtelen, csak ami furcsa, hogy más jellegű aktivátorok nem kapták meg ezt a színt) rózsaszínek, szintén csak az allosztérikusan gátlók sárgák. Más gátlókategóriák nem. A teljes fejlődésbiológia élénk rózsaszín, de ha génekről van szó, az kék.

Az ízületek szürkék, a szénatomok is szürkék, meg minden szénhidrát és ilyesmi, aminek a nevében is szerepelnek, de a szén maga az nem feltétlenül.

Az elektronmikroszkóp acélkék, de a sima fénymikroszkóp zöld. Az elektronok is kékek és a röntgensugárzás is, csak más az árnyalat. Az MRI készülék az egybemosódó vörös és mustársárga, de ebben a fMRI képek miatt még látok is logikát így utólag.

A legszürreálisabb szín-szó párom az empiriokriticizmus, ami nagyon élénk piros. Efölött én sem tértem napirendre.

Prága például sötétsárga. Azt hiszem a nevem citromsárga, de ez nem olyan erős.

A lepény fehér, Ázsia pedig egy az egyben barna.

Guszti: A péntek barna

Én az egyes napokhoz rendelek gyermekkorom óta színeket:

Hétfő: fehér

Kedd: narancssárga

Szerda: kék

Csütörtök: ismét fehér

Péntek: barna

Szombat: zöld

Vasárnap: citromsárga

Ma már kevésbé gondolok rá, de régebben rettentően zavart, amikor a tévéújságot lapozgattam, és az egyes napokhoz más színek voltak párosítva. Azt sem tudom, hogy mi a jelentőssége a hétfő és csütörtök kapcsolatának..

Ha az iskolában az régen az óráimra gondoltam, az egyes napokhoz egyből külön színek ugrottak be.

Máig nem tudom, hogy ez hogyan alakult ki bennem.

Balázs: A kedd fekete

H fehér

K fekete

Sz fehér

Cs piros

P zöld

Sz fehér

V piros

Hónapoknál, betűknél nem mindnél van, és azok is kb ennyire változatosak, számoknál meg egyáltalán nincs.

Zoltán: 1 óra huszonöt perc, az sötétszürke

Én időszakokhoz (percek, órák, napok, hónapok, évtizedek, évszázadok) társítok árnyalatokat. Hogy érthetőbb legyen:

- egy órán belül 0-10 percig világosszürkének, 10-20 között fehérnek, 20-40 között sötétszürkének, 40-50 között fehérnek, 50-60 között sötétszürkének "látom" az időt;

- egy napon belül kb. a napszakoknak megfelelő, tehát az esti órák sötétek, a nappaliak világosak, úgyhogy ez nem is olyan érdekes;

- hétfő, kedd, szerda - fehér; csütörtök - sötétszürke; péntek - fehér; szombat, vasárnap - világosszürke

- Kb. I.e. 500-tól 0-ig visszafelé világosszürke, előtte fehér; 1000-ig sötétszürke, 1000-1100 fehér, 1100-1200 világosszürke, 1200-1300 szürke, 1300-1400 sötétszürke, 1400-1500 fehér, stb.

- A XX. századnál már évtizedenként bontom: 0-20 fehér, 20-40 sötétszürke, 40-50 fehér, 50-60 világosszürke 60-70 sötétszürke (de utóbbi kettő néha felcserélődik), 70-80 fehér, 80-90 sötétszürke, 90-2000 fehér, 2000-2010 sötétszürke, 2010-től világosszürke, stb.

A szürke néha barna vagy kékes árnyalatú, a fehér pedig néha sárga vagy aranyszínű, de ugyanezekkel a szakaszokkal. Korábban azt gondoltam, hogy az évszázadok- évtizedek az iskolában használt számegyenesekkel vagy történelmi eseményekkel függnek össze, a heti beosztás pedig az órarenddel, de ma már nem vagyok benne biztos, főleg, hogy utóbbi elég rendesen rögzült már (emiatt bizonyos napokat föl is cserélek, ha gyorsan beszélek).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.