A sakk kockás hasú világsztárja

sport
2013 november 23., 16:36
  • Új világbajnoka van a sakknak.
  • Egy norvég, aki csodagyerekként indult, de ő tényleg a csúcsra is ért.
  • Ha az ember elképzel egy unalmasan kinéző sportolót, akkor egy sakkozóra gondol. De nem Magnus Carlsenre.
photo_camera 2004-ben, 14 évesen egy dubaji versenyen. Fotó: AFP

Magnus Carlsen 1990-ben született. Apja ötévesen mutatta meg neki a sakkot, és itt kis híján hamar be is fejeződhetett volna ez a cikk, mert a gyerek hamar ráunt a fabábus játékra. Az apja megpróbálta kicsivel később még egyszer, de megint kiderült, hogy nem érdekli a fiút a sakk. Aztán nyolcévesen magától elkezdett érdeklődni a játék iránt.

photo_camera 19 évesen egy oslói borbélynál. Fotó: AFP

2002-ben már ezüstérmes lett a 12 év alattiak korosztályos világbajnokságán. 13 éves, négy hónapos és 27 napos korában lett nagymester. Ezzel egyébként akkor csak második, most már csak harmadik a vonatkozó listán, az ukrán Szergej Karjakin (szintén 1990-es születésű) és az indiai Parimardzsan Negi (ő 1993-as) is megelőzi. 14 évesen már könyv jelent meg róla, Csodagyerek címmel.

photo_camera Liv Tylerrel egy G-Star bemutatón 2011-ben. Fotó: AFP

Megkapta a sakk Mozartja elnevezést is. 13 évesen kivették az iskolából, a család kiadta a házát, vettek egy furgont, és a versenynaptárhoz igazították az életüket. Magyarországra is így jutottak el, 2003 decemberben.

photo_camera A modell Magnus Fotó: AFP

Egyre sikeresebb lett, a korábbi világbajnok Kaszparov is elkezdett vele foglalkozni. 2010. január elsején, 19 évesen lett a világranglista vezetője, soha senkinek nem sikerült ez még ennyi idősen.

photo_camera A Time magazin 100 legbefolyásosabb emberének gáláján. Fotó: Magnus Carlsen twittere

2013 elején megdöntötte Kaszparov megdönthetetlennek hitt rekordját, 2861 Élő-pontja lett. És még ezt is tudta fokozni, 2872-re tornázta fel tavaszra. A vele fél évig foglalkozó Kapszarov erről azt mondta: Zavarja, hogy megdöntötték 13 éven át fenntartott rekordját, de büszke arra, hogy ez éppen a tanítványának sikerült.

photo_camera Forrás: Facebook

A sakkszakmai dolgok mellett szakemberek Carlsen fizikumát emelik ki, aminek köszönhető megingás nélkül bírja a hosszabb összecsapásokat is. "Elképesztő energiája átütő, Carlsen valósággal feltúrja a sakktáblát, mindegyik mezőn mindig a balhét keresi. Érezni lehet rajta, hogy Kaszparov mentalitása benne van, nem véletlenül foglalkozott vele pár évvel ezelőtt a korábbi bajnok" - mondta róla korábban Kállai Gábor sakknagymester.

photo_camera A Facebookra a képet azzal tette ki, hogy összeszedte a bátorságát, és leugrott az ötméteres toronyból. De sajnos tízméteres nem volt.

Kétségtelenül nem a megszokott szovjet sakkozó típus. Gyerekkorában síugrott, edzője - aki válogatott labdarúgó is volt - a focit is megszerettette vele, de kosarazni is szokott.

Carlsen szerint a sakk természetesen segíti a koncentrációt, az analitikus gondolkodást, megtanítja a gyerekeket arra, hogy előre gondolkozzanak. De a legfontosabb, hogy remek szórakozás.

photo_camera Fotó: Facebook

Nem kifejezetten merev, bár feszengősnek tűnt például Stephen Colbertnél, aki kihívta őt egy kő-papír-ollóra.

photo_camera Fotó: Facebook

Amikor New Yorkban járt, megkérdezték tőle, hogy mi tetszett neki a legjobban? A hamburgerek.

photo_camera Fotó: Facebook

Szereti a napsütést, és szeret úszni - adták meg a választ a környezetéből, hogy milyen számára az ideális felkészülési helyszín.

Carlsent a Cosmopolitan brit kiadása beválaszotta a legszexisebb férfiak közé, ezzel a képpel

Egy hónappal a 23. születésnapja előtt szállhatott harcba a világbajnoki címért az indiai Anand ellen. Carlsennek nem tetszett, hogy nem semleges helyszínen, hanem Indiába, ráadásul Anand szülővárosába rendezték meg a párharcot. De a fogadtatásra nem volt panasza. A sakkszövetség két norvég séfet is biztosított a számára.

Úgy lett világbajnok, hogy a párharcban egyetlen meccset sem veszített a címvédő ellen.

És úgy ünnepelt, ahogy világbajnok előtte még soha.

23. születésnapja előtt lett világbajnok. Kaszparov ért csak hamarabb nála a csúcsra. A People magazin azzal a címmel ünnepelte, hogy Új világbajnoka van a sakknak, és cuki. A szerző szerint Carlsen külsőre akár Matt Damon rokona is lehetne. Ja, és 1,5 millió dollárt kapott az indiai sikeréért.

photo_camera Fotó: AFP

Végül egy ráadásvideó, ha valakinek kedve támadna játszani vele, csak úgy egy partit.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.