Főnökeik fizetéséről népszavaznak a svájciak

külföld
2013 november 23., 19:28
comments 8

Különleges népszavazást tartanak vasárnap Svájcban. Az 1:12 nevű kampány kérdéseként megszavazhatják, hogy egy cégnél a topvezetők havi fizetése ne lehessen magasabb, mint a legalacsonyabb fizetésű dolgozó éves bére.

photo_camera Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann

A szocialisták ifjúsági szárnya által támogatott terv az egyik legradikálisabb lépés a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentéséért az ország történetében. Az 1:12 helyett most sok svájci cégnél 1:100 az arány a vezetők és a dolgozók fizetései között. A Roche gyógyszeripari óriásnál például 1:236.

Ha a szavazók, és a svájci kantonok képviselőinek fele is a javaslat mellett szavaz, akkor törvény születik a fizetési sapkáról. Több cég már jelezte, hogy ha a javaslat átmegy, készek elhagyni az országot.

Ennek egyelőre kevesebb az esélye, mert a felmérések szerint az igen szavazat 36 százalékon áll.

Svájcban idén már volt egy népszavazás, ahol a választók megszavazták az bónuszok és egyéb extra juttatások korlátozását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.