Repedezik a hétmilliárdért épített pécsi kutatóközpont

pécs
2013 november 25., 08:09

Kívül-belül folyamatos javításra szorul a tavaly nyáron Pécsen átadott Science Building. A Pécsma azt írja, hogy az épülethez vezető járda jócskán megsüllyedt, elpattant a ház egyik-másik impozáns ablaktáblája, belül pedig az aula padlója indult teljesen változó alakzatokban repedezésnek.

photo_camera A kisebb-nagyobb rések egyike. Fotó: Pécsma.hu

Kukai Tibor, az egyetem beruházási főmérnöke szerint valóban vannak gondok, de leginkább olyanok, amelyek beleférnek egy ekkora építkezésbe. A néhány milliós javítási munkákat garanciában végzi el a kivitelező.
De mi a probléma?

  • Kívül azért süllyedt meg a járda egy viszonylag nagy felületen, mert minden bizonnyal fagyott feltöltésre betonoztak a kivitelezők.
  • Belül 8-10 üvegtábla repedt meg. Kukai szerint bizonyos ablakoknál nem számoltak kellően a hőtágulásból eredő mozgásokkal. "Magyarán túlságosan passzentosra sikerült az ablakok beépítése".
  • Az aula padlójánál az volt a baj, hogy a hatalmas elemek nem a dilatációs hézagoknál indultak mozgásnak, hanem máshol kezdtek inkább repedezni.

Az épület 7 milliárd forintból készült el, ebből több mint hatmilliárd forintot az Európai Unió állt. Az egyetem szeretné, ha a biotechnológiai, környezettudományi és információtechnológiai központot is magába foglaló létesítmény Európa meghatározó kutatóintézményévé válna.

photo_camera Az elfelejtett hőtágulás miatti repedések Fotó: Pécsma.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.