Újabb fordulat a követhetetlen pénztárgép-sagában

gazdaság
2013 november 25., 10:37

Az előző rész tartalmából:

  • December 31-ig elvileg az ország összes pénztárgépét be kell kötni a NAV-hoz.
  • Ehhez először meg kell venni egy olyan gépet, amit a NAV jóváhagyott.
  • 80 ezren rendeltek meg egy olyan dél-koreai gépet (NE270-es), aminek az engedélyét a múlt héten visszavonták.
  • A megrendelés határideje november 25., vagy a mai nap.
  • Érvényes online-kassza megrendelés hiányában súlyos pénzbírságra, de akár boltja bezárására is lehet kötelezni a kiskereskedőt.

Arra ébredhettek ma a kiskereskedők, hogy megint sikerült változtatni valamit a kötelező pénztárgépbeszerzésen. Egészen tegnapig tipródhattak azon, hogy mit csináljanak. 80 ezren ugyanis harmincezer forintos előleget is fizetettek az Alt Cash Kft. által forgalmazott dél koreai NE270-es típusra, aminek azonban csak ideiglenes engedélye volt, azt vissza is vonták. (Az Alt Cash egyébként még támogatást is kapott az NGM-től a gépekre, hogy százezer forintos áron adhassák őket.) Erről bővebben itt olvashatnak.

Szóval, a kiskereskedő előtt két lehetőség volt: vagy bíznak abban, hogy valahogy mégis lesz engedély, vagy bukják az előleget, és rendelnek másikat. A konkurencia (a Népszabadság szerint kiemelkedően jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező LA Kft.) rá is repült az Alt Cash ügyfeleire, 25 ezres kedvezményt ajánlva.

Aztán mára kiderült, hogy több hetes halogatás után a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal ennek a koreai típusnak egy másik verzióját (NE 300) mégis engedélyezi. A forgalmazó tájékoztatása szerint mindazok, akik rendeltek tőlük gépet, igazolást kapnak a megrendelésről, így elkerülhetik a büntetést vagy boltbezárást.

Az is megkapja ezt az igazolást, aki nem a 300-asra, hanem a visszavont engedélyű 270-es beszerzésére adott megbízást. Nem teljesen világos, hogy ez hogy lehet, de a cég azt írja, hogy "Az NR 270-es, NR-240-es és az NR-440-es pénztárgépeink engedélyeztetése folyamatban van, reméljük rövid időn belül ezek a készülékek is megkapják a végleges engedélyt. A visszaigazolást minden ügyfelünknek elküldjük a mai nap folyamán."

Hogy végül mennyien mentek át a konkurenciához, azt nem tudni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.