A Fidesz megfúrta Horváth András volt adóellenőr parlamenti meghallgatását

POLITIKA
2013 november 26., 15:20

Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója közölte, hogy a Fidesz-frakció képviselői nem vesznek részt a számvevőszéki és költségvetési bizottság ellenőrző albizottság holnapi ülésén, amin meghallgatták volna Horváth András volt adóellenőrt, aki kitálalt az ezermilliárdos áfacsalásról. Az ülésen a NAV más vezetőit, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és elődjét, Matolcsy György jegybankelnököt is meghallgatták volna.

A Fidesz arra hivatkozik, hogy

„Horváth bűncselekményekkel vádol másokat, ezért az igazságot bűnvádi eljárás keretében kell tisztázni, ez pedig az ügyészség feladata. Az ügyészség viszont nem a Parlamentben található. A fentiek értelmében a holnapi bizottsági ülésre nem fog sor kerülni.”

Az Együtt-PM szerint a Fidesz távolmaradása „tökéletes bizonyítéka annak, hogy a kormánypárt nem akar tisztán látni az adóhivatal elmúlt éveit érintő botrány ügyében”. „A politikai felelősséget a parlamentben kell vizsgálni, ebben az ügyben pedig az elmúlt három évben kormányzó, a részletekről már több éve tudó kormánypártoknak van politikai felelőssége” – írja az Együtt-PM.

A bizottsági ülés a közlemény szerint határozatképtelen lesz a Fidesz-frakció képviselői nélkül. A bizottság tagjainak ugyanis közel kétharmada fideszes.

Fotó: Botos Tamás / 444

Horváth azt állítja: évente ezermilliárdos nagyságrendben okoznak az országnak károkat az áfacsalók, és a NAV (egykori Apeh) az ügyeket nem vizsgálja elég alaposan, a vezetők pedig tudatosan akadályozzák az eljárásokat. Hogy a nagy áfacsalás hogyan működik, arról itt lehet olvasni bővebben.

Horváth után egy másik adóellenőr is megszólalt már, és alátámasztotta a vádakat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt