A kormányszóvivő szerint ellentétes az ország érdekeivel, hogy Horváth András az állam ezermilliárdos veszteségét vizsgáltatná

POLITIKA
2013 november 27., 16:38

Az „egykori sértett dolgozók nyilvános vádaskodásai” lerombolják az adómorál javítása érdekében megtett kormányzati intézkedéseket

– mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.

A kormányszóvivő azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Horváth András, a NAV volt ellenőrzési koordinátora az elmúlt napokban arról beszélt, hogy nagyobb hazai cégek és multik több mint 1000 milliárd forintnyi adót elcsalnak, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Horváth ma azt mondta: több fideszes országgyűlési képviselő, például Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is már azelőtt tudott az adócsalások rendszeréről, hogy ő erről tájékoztatta volna a politikusokat, sőt úgy értesült, hogy a Fidesz frakciója 2011 tavaszán egy ülésén foglalkozott is a témával.

photo_camera Horváth András (Fotó: Botos Tamás / 444)

Horváthot annak ellenére hallgatta meg a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága, hogy a fideszes képviselők nem voltak hajlandóak részt venni, emiatt a bizottság nem volt határozatképes, így esély sem volt az érdemi munkára.

Giró-Szász András ezzel kapcsolatban azt mondta: a NAV 2010-ben a Vám- és Pénzügyőrség és az APEH egyesülésével jött létre, nyomozati hatáskörrel. Azzal, hogy a nyomozás odakerült, nagy, egységes adóhivatal jött létre. A hatáskörök jelentősen szélesedtek, épp az adóelkerülés felderítése érdekében, így az összevonásnak nemcsak az lett az eredménye, hogy az adó-nyomozócsoport a szervezeten belülre került, hanem 2011 januárjától meg is erősítették (korábban a VPOP részegysége volt).

photo_camera Fotó: Soós Lajos / MTI

Giró-Szász szerint az összevonással leegyszerűsödött az adatkapcsolat az adóhivatal és az adónyomozók között, míg korábban minden ügyre külön jóváhagyás kellett, és a kiemelt ügyek igazgatóságának megszüntetése szakmailag indokolt volt, hiszen az átszervezés óta már házon belül van a nyomozó részleg. Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH korábbi elnökhelyettese szerint elképzelhetetlen, hogy ilyen nagy ügyeket eltussolhattak volna a NAV-nál, mert a szervezeten belül legalább 10-15 vagy akár 25 embernek tudnia kellett volna erről, „márpedig ahol ennyien tudhatnak valamiről, az nem képezheti hosszú időszakon keresztül titok tárgyát” – mondta Giró-Szász.

A kormányszóvivő szerint Magyarországon rossz az adózási morál, az „ilyen hírkeltés tovább rontja az adómorált”, ez pedig ellentétes az ország érdekeivel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.