Amerika telemetánozza a bolygót!

környezetvédelem
2013 november 27., 15:55
comments 3

Egy átfogó tudományos kutatás szerint a szövetségi kormány által becsültnél 50 százalékkal több metánt bocsát ki az Egyesült Államok. A metán üvegházhatása 21-szer nagyobb a szén-dioxidénál, bár rövidebb ideig marad a levegőben.

A kibocsátott metán nagy része (negyede) három államból: Texasból, Oklahomából és Kansasből származik. Ez a tudósok szerint azt jelenti, hogy a metán az eddig véltnél jobban befolyásolhatja a globális felmelegedést. A metántöbblet nagy részét a haszonállatok és azok trágyája bocsátja ki, illetve a kőolaj- és földgázkitermeléséből és -feldolgozásából szivárog a levegőbe.

photo_camera Az Amerikai Egyesült Államok

A kutatók becslése szerint 2008-ban az Egyesült Államok 49 millió tonna metánt bocsátott a légkörbe. Ez azt jelenti, hogy a metánemisszió körülbelül ugyanakkora üvegházhatást okozott, mint az ország autós és repülőforgalmából származó szén-dioxid fél év alatt. Ez a mennyiség több mint az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) által becsült 32 millió tonna és az Európai Bizottság által becsült 29 millió tonna.

Az új kutatás az EPA módszerétől eltérően dolgozott. Adataik 13 ezer mérésen alapulnak, amiket repülőgépekről és magas tornyokról végeztek, míg korábban a tehenenként, illetve az eladott szén vagy gáz egységei után kibocsátott metánmennyiségből indultak ki a becslések. Az információt 2008-ban gyűjtötték.

A tudósoknak még elemezniük kell a 2012-ben mért adatokat, amik még többet fognak elárulni a földgázkitermelésekor alkalmazott hidraulikus rétegrepesztés miatt kibocsátott metán hatásairól – mondta Anna Michalak, a stanfordi Carnegie Tudományos Intézet földtudományi kutatója, a tanulmány egyik szerzője. A kutató szerint mivel más módszerrel mérték a metán mennyiségét, vagyis nem a gázt kibocsátó forrásokból, hanem a levegőbe jutott mennyiségből indultak ki, nehéz megítélni, honnan származik több, de ha a koncentrációját tekintik (főleg Texasban, Oklahomában és Kansasben), akkor a tudósok okkal feltételezhetik, hogy tehenekről, olajról és földgázról lehet szó.

Texas a legnagyobb olajfinomítók állama, itt és Oklahomában rengeteg földgázt termelnek ki, Kansasben pedig nagyon sok szarvasmarhát tenyésztenek. Úgy tűnik, a tehenek a korábban véltnél kétszer több metánt engednek a levegőbe – mondta Michalak. Ira Leitner, a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i intézményének kutatója szerint ennek a nagyobb részét nem az élő állatok bocsátják ki, hanem a trágyájuk.

Az USA egyébként a gazdaságának védelmére hivatkozva még mindig nem ratifikálta a kiotói jegyzőkönyvet.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.