Nem vizsgálja a GVH, hogy Guba elhappolta Bige elől a Kitét

Nem mainstream milliárdosok kalandjai című rovatunkat hallják. Senki nem jelentette a Gazdasági Versenyhivatalnál azt, hogy Guba Sándor megvette Bige László elől a legnagyobb magyar műtrágyaforgalmazót, állítja az MTI.

Az ország második leggazdagabb embere (Bige) meg akarta venni a KITE Zrt.-t. Ebben volna is logika, tekintve, hogy Bige a legnagyobb magyar műtrágyagyár, a péti Nitrogénművek tulajdonosa. Ezért megállapodott a dolgozók és a menedzsment kezében lévő 52 százalékos részvénycsomag megvételéről, és ajánlatot tett a kistulajdonosok kezében lévő 29 százaléknyi részvénypakettra is.

Az előbbiért 18-szoros, az utóbbiért 10-szeres árat ajánlott. Ekkor lépett be a képbe Guba Sándor, aki a KITE dél-dunántúli regionális központját vezeti, és mindkét részvénycsomagért 20-szoros pénzt, összesen 23 milliárd forintot ajánlott. És bemutatta, hogy a pénz ügyvédi letétben nála is van.

Azt, hogy honnan lehetett elég pénze ahhoz, hogy rálicitáljon a második leggazdagabb magyarra, nem tudjuk. Ügyvédje csak annyit árult el, hogy nem az OTP-től – pedig amúgy mindenki a leggazdagabb magyart, Csányi Sándort sejtette, aki nemrég éppen azzal indokolta OTP-részvényei eladását, hogy a mezőgazdaságba szeretné fektetni a pénzét.