A NAV rágalmazásért feljelentette Horváth Andrást

gazdaság
2013 november 28., 14:34
comments 10

A NAV visszautasítja volt munkatársa, Horváth András vádjait és egyúttal rágalmazás miatt rendőrségi feljelentést tett ellene

– mondta Varga Árpád, az adóhatóság külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, írja az MTI.

Horváth András a közép-magyarországi igazgatóságon dolgozott, koordinációs feladatokat végzett, nem vett részt ellenőrzésekben, mivel nem volt revizori képesítése, hiszen korábban államigazgatási főiskolát végzett.

Minthogy soha nem volt adóellenőr, Varga Árpád szerint

az általa ismert adatokból korlátozott következtetéseket lehet csak levonni.

photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

Horváth maga sem állította azt, hogy ellenőr volt, csak azt, hogy hosszú ideje ellenőrzési szakkoordinátorként dolgozott.

Varga Árpád szerint konkrét visszaélésre utaló információt nem tett közzé Horváth András, és a NAV az ügyészségi feljelentésének tartalmát sem ismeri. A sajtóban megjelent hírekből egy konkrét ügyet tudott feltárni az adóhatóság, ez a gabona értékesítési láncolatának áfavizsgálata volt, amit a volt alkalmazott 10 hónap alatt sem végzett el, holott 4-5 nap elegendő lett volna rá.

A NAV Horváth András távozása után felnyitotta a volt alkalmazottjának két szekrényét, ezekben 60 ezer oldal fénymásolt anyagot talált, ami 100 revizortól származott

– mondta Varga Árpád.

photo_camera Varga Árpád (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

A láncolatos áfacsalás egész Európában probléma, nem véletlenül javasolta a NAV a kormányzatnak a mezőgazdaságban a fordított áfa bevezetését. Amit Horváth András ezermilliárd forintos áfa-csalásnak nevez, az az adóhatóság szemszögéből ekkora összegű áfarés. Ez utóbbiban szerepel a felszámolás alatt álló társaságok 500 milliárd forintos áfatartozása is. Varga nem ismeri, hogy Horváth András milyen számítás után emelte meg az 1000 milliárdot 1700 milliárd forintra.

Varga Árpád ismertetett néhány belső ellenőrzési módszert, minden áfa-visszaigénylést, azok nagy száma miatt, képtelenek ellenőrizni. A gyanús ügyeket a számítógép leválogatja, így azokat ellenőrzik. Az elnökhelyettes bemutatott egy táblázatot, ami szerint a nagy adózókat évente átlagosan 1,6-szor, míg a kiemelt adózókat 2,1-szer ellenőrzik. Problémát az első csoportnál 6,5, míg a másodiknál 24,6 százalékban találnak.

Ezekkel kapcsolatban megkerestük Horváth Andrást, az újabb cikkünk itt olvasható.

Előzmények

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.