Matolcsy: Olli Rehn mondjon le

A jegybankelnök a hibás gazdaságpolitika miatt lemondásra szólította fel Olli Rehn gazdasági és pénzügyi uniós biztost a Napi.hu fórumán.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A nagy hitelminősítőket (Fitch, Moody's, S&P) pedig arra szólította fel, hogy kezdjenek tárgyalásokat Magyarország felminősítéséről. Szerinte új, a jegybankihoz hasonló inflációkövető fiskális politikára van szükség az EU-ban, ezért egy 5 pontos csomagot javasolt az Uniónak.

A volt gazdasági miniszter, aki szerint nemcsak a magyarok hasonlítanak a japánokra (gyerekeink fenekén „az első hat hétben százból harminc esetben kis piros pont van”), hanem az EU is elindult a japán úton (Japánban hosszú ideig defláció volt).

Matolcsy szerint:

Az eurózóna csapdájából keynesi fordulat vezethet ki: beruházás központú gazdaságpolitikát kell meghirdetnie az Európai Bizottságnak, ezért is jó, ha lemond Olli Rehn.

Olli Rehn (Reuters / Yves Herman)

Matolcsy azt is mondta egy névtelen londoni bankárra hivatkozva:

Ha Magyarországon az unortodox válságkezelés sikeres, mert 3 százalék alatti a deficit, csökken az államadósság, nő a foglalkoztatás, beindult a növekedés és kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, miközben a déli eurózóna-tagállamok hagyományos válságkezeléssel ebből semmit sem értek el, akkor a magyaroknak volt igaza, és az EU jár rossz úton.

Matolcsy arra is büszke, hogy szerinte újra együtt mozog a német és a magyar gazdaság növekedése.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.