Meg kell ismételni a fóti választást

Kampánycsendsértés miatt – erről döntött a Budapest Környéki Törvényszék. A törvényszék ezzel a döntésével (egy magánszemély felülvizsgálati kérelmére) megváltoztatta a területi választási bizottság szerdai határozatát, megsemmisítve a választás eredményét. A szavazást tehát meg kell ismételni. A bírósági végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs – írja az MTI.

Egy hete, november 24-én tartottak Fóton időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is. A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson a polgármester az ellenzéki összefogás jelöltje lett, a  képviselőválasztást pedig a független jelölt nyerte.

A Jobbik feljelentést tett szavazók szervezett utaztatása miatt, egy magánszemély pedig láncszavazás miatt. Az ügyészség vizsgálódott, és nyomozás is indult.

A területi választási bizottság a hozzá továbbított panaszok, jogorvoslati kérelmek alapján szerdai, késő esti ülésén úgy döntött, hogy nem kell megismételni választást. A mostani döntés ezt felülírta.

A megadott határidőn belül két ügyben fordult bírósághoz egy ügyvédi irodát képviselő magánszemély:

  • az egyik eset lényege, hogy két nő MSZP-s szórólapokkal „felszerelkezve” biztatott szavazásra egy helyi lakost, mondván: túl alacsony a részvétel. Rendőri intézkedés is történt, a szórólapokból, amikből a voksolásra invitáltnak állítólag egyet sem adtak, a járőrnek önként átnyújtottak egy példányt a bepanaszoltak.
  • a másik ügy (ami végül a bíróságra került) az úgynevezett szervezett szállítás ügye.

Októberben Baján szintén kampánycsendsértésre hivatkozva ismételtették meg az időközi választást. Akkor ugyanaz a fideszes jelölt nyert másodjára is.