https://444.hu/assets/D__TT20131202034.jpg

Orbán elmondta, mikor támogatná az áfacsalás vizsgálatát

POLITIKA
2013 december 02., 15:27
comments 29
  • A miniszterelnököt a parlamentben kérdezték a milliárdos áfacsalásról.
  • Horváth András is ott volt, el is küldték a páholyból.
  • Szerinte Orbán nem akart állást foglalni.

Az áfacsalóknak a börtönben van a helyük

mondta Orbán Viktor a parlamentben, miután az LMP-s Vágó Gábor azonnali kérdést tett fel neki az áfacsalásról, és arról, támogatja-e az ügy vizsgálatát.

Majd ha lezárul a vizsgálat

Orbán azt mondta, támogatja a parlamenti bizottság felállítását,

de csak akkor, ha az egyedi ügyekben lezárulnak a vizsgálatok.

Ekkor lehet csak a politikai felelősséget felvetni.

A miniszterelnök szerint az Állami Számvevőszék feladata az ellenőrzések vizsgálata, jelentéseik pedig nyilvánosak, így mindenkinek azt javasolta, tekintse meg ezeknek a vizsgálatoknak az eredményeit.

Nagy disznóságok

Vágó kérdésében felvetette azt is, hogy Orbán nemrég éppen maga beszélt milliárdos csalásokról a cukoriparban, ("Itt kérem nagy disznóságok vannak, olyanok, amelyek nemzetgazdasági méretű károkat okoznak", mondta), de a miniszterelnök erre nem reagált.

Ugyanebben a témában kérdezte Orbánt a szocialista Gőgös Zoltán is (ő volt az a képviselő, aki 2011-ben már beszélt egy parlamenti bizottság előtt a milliárdos csalásokról).

Mivel mondandója végén arra tért ki, hogy az ügyben áfacsökkentésre lenne szükség, Orbánnak nem volt nehéz dolga lényegében csak erre válaszolnia, és egyrészt visszaszólni a szocialista áfaemelések miatt, másrészt elmondani, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs lehetőség áfacsökkentésre, mert a magyar gazdaság elköltötte azt a pénzt, amit megtermelt (többek között rezsicsökkentésre). Nagyobb gazdasági növekedés esetén lesz majd értelme megvitatni ezt a kérdés.

Elküldték a páholyból

Orbán válaszait a parlamentben tekintette meg Horváth András is. Horváthot délután elküldték előbb a sajtópáholyból, majd a szakértői páholyból is, végül tévén nézte meg az azonnali kérdéseket, miközben körbevették a riporterek.

Szerinte Orbán

érezhetően nem akart állást foglalni a kérdésben,

és nagyon visszafogott volt. Neki is feltűnt, hogy a miniszterelnök nem reagált arra, amikor Vágó épp a saját szavaival szembesítette.

---

Fotó: Kovács Attila/MTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.