320 millió forinttal fizette le a rendőröket Vizoviczki

bűnügy
2013 december 05., 20:33
comments 5

2005 és 2012 eleje között fordított ennyit vezető beosztású rendőrök megvásárlására a Hajógyári-szigeten és sok egyéb helyen lévő szórakozóhelyek főnöke - írja a Népszabadság.

Vizoviczki ezzel a saját nyugalma mellett azt is biztosította, hogy a konkurensekre szálljon rá a rendőrség.

Részletes, feltáró vallomást a Népszabadság szerint csak Vizoviczki tett, aki már korábban házi őrizetbe került (illetve már csak lakhelyelhagyási tilalom van ellene érvényben), a vezető beosztású rendőrök tagadták bűnösségüket, és nem tettek vallomást. De egy november végi döntésnek köszönhetően már ők is szabadon mozoghatnak Budapesten. A csak lakhelyelhagyási tilalmat kimondó bírósági döntés ellen az ügyészség fellebbezett, mert szerintük az veszélyezteti a nyomozás sikerét.

A pestisracok.hu nyilvánosságra hozott két felvételt azok közül, amit a védelmi szolgálat rögzített titokban, tavaly tavasszal, és a Központi Nyomozó Főügyészség most már publikussá tett.

Az elsőn a Hajógyári sziget parkolójában találkozik a Vizoviczki jobbkezének számító, a rendőrökkel kapcsolatot tartó V. István a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjével, aki egyébként a szolgálati Skoda Octaviával ment a megbeszélésre. Leegyeztették, hogy melyik konkurens helyekre kellene menni razziázni (Hárem, Cinema Hall, Symbol), a főosztályvezető megígéri, hogy személyesen vezeti majd az 50-60 rendőrt, és természetesen elkerülik a Hajógyári szigetet. Öt nappal később megvolt a razzia.

Tavaly április 27-i a másik felvétel, a békásmegyeri volt Cora parkoló a helyszín. Itt is Vizoviczki jobbkeze az egyik szereplő, az NNI szervezett bűnözés elleni osztályának volt vezetője a másik, aki szintén szolgálati autóval járt az ilyen fajta megbeszélésekre, ami viszont be volt mikrofonozva. Az derül ki a felvételből, hogy Vizoviczkit Egyesként emlegették egymás között, és az is, hogy a korábbi megállapodás alapján a félévig kapott havi 7,5 millióról 5 millióra csökken a rendőrségi fizetés mellé járó apanázs, ami azért - egyeztek meg - nem rossz pénz. Ezt állítólag az osztályvezető, és főnöke kapta. Vizoviczki embere azt is mondja, hogy “miniszterek kapnak ennyit”. Amikor a jobbkéz kiszáll, már nincs nála a kis papírzacskó, amivel beült a kocsiba.

Arról is beszélnek, hogy a főosztályvezető akár a BRFK vagy a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője is lehet nemsokára, ami elég hasznos lenne nekik. És bár itt már személyesen nincs jelen az első felvételen látható BRFK-s közrendvédelmis, azért szóba kerül. Az Egyes elégedett lehetett vele, mert kiderül, hogy a fizetését felemeli 500 ezerről 750 ezerre. Vagyis tudtak egymásról a lefizetett rendőrök.

Vizoviczki-ügyben 40 fölött jár a gyanúsítottak száma, a rendőrök mellett a helyek üzemeltetői ellen is nyomoznak. Korrupció miatt a Népszabadság szerint több embert már nem fognak meggyanúsítani, rámennek viszont arra, hogy Vizoviczki eltitkolta a valós jövedelmét, ezzel pedig adót csalt. Mégpedig a gyanú szerint több száz millió forintot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.