Óriási delfinpara van Floridában

A Floridai Everglades mocsarainak sekélyebb részén a múlt héten tűnt fel durván ötven gömbölyűfejű-delfin. A delfinfélék bennragadtak a sekély vízben. Tízen már meg is haltak közülük. Hatot eleve holtan találtak, másik négyet pedig el kellett altatni.

Globicephala_melas_Cape_Breton_group

A maradék negyven delfin még mindig a mocsárban van, és nem tudnak visszajutni a mélyebb vizekre. Pedig csak durván húsz mérföldnyire vannak onnan, ahol normális esetben élnek.

Pilot_whale_spyhop

Már az is baj lenne, ha csak egy delfin ragadt volna a mocsárban. A gömbölyűfejű-delfinek szoros csoportokban élnek, ezért ha csak egy is ottragad valahol, az egész csoport vele marad. Azt viszont még mindig nem tudni, miért mentek a delfinek a sekélyebb vízbe. A tudósok most tervezik boncolni az első halott példányokat.

Pilot_whale

A mentés ráadásul nagyon nehéz lesz, mert a delfinek egy órányira vannak az Everglades Nemzeti Parktól, ahol már térerő sincs. Ráadásul ez eset sem egyszeri, 2011-ben és 2012-ben is volt, hogy gömbölyűfejű-delfinek ragadtak a sekély vízben. 2012-ben a 22 állatból csak ötöt tudtak megmenteni.