Urbánus, éjszakázós, udvarlós taggal bővült a 444 szerkesztősége

ÁLLAT
2013 december 10., 09:59
comments 8
photo_camera A konyhai csótány vagy svábbogár (Blatta orientalis), a rovarok osztályába, csótányok rendjébe és csótányfélék családjába tartozó faj.

 

20-27 mm

Az egyik legelterjedtebb kártevő rovarfaj, az emberek körében jelentős közutálatnak örvend. A csótányok világszerte megélnek, a sarkvidékek kivételével. A legtöbb fajt a trópusokon találjuk. Európában sok apróbb termetű fajuk él, az ember környezetében megtelepedett nagyobbakat más földrészekről hurcoltuk be.

A kifejlett példányok elérhetik a 20-27 mm-et, színük a vöröses sötétbarnától a feketéig terjed. A hímek szárnya nagyjából a potroh 2/3 részééig ér, a nőstények szárnyatlanok. Egyik sem tud repülni. Csápja akár a testhosszal megegyező hosszúságú is lehet. Minden végtagja erős futóláb.

Urbánus, éjszakázós, udvarlós,

Urbanizálódott, szinte már csak a városokban, az ember közelségében van jelen. Minden szerves hulladékot elfogyaszt, illetve az élelmiszerkészletek beszennyezésével kárt is okozhat. Az éhezést jól bírja, hetekig is elviseli, ha nincs tápláléka, a szomjazásba azonban néhány nap után belepusztul. Éjszakai életmódot folytat, ilyenkor gyors mozgással közlekedik táplálékot keresve.

A párzást hosszan tartó udvarlási ceremónia előzi meg. A nőstény petéit megkeményedő kokonba helyezi. A petetokban 16-28 pete foglal helyet. A konyhai csótány a petetokot csak 1-6 napig cipeli, ezt követően elrejti, amelyből a lárvák 2-4 hónap múlva kelnek ki. 1-3 év alatt válnak ivaréretté.

Undorító

Fertőző betegséget terjeszthetnek. A csótányok környezetünk szennyezett helyein (a csatornában, szeméttárolóban stb.) élnek, fertőző anyagokkal táplálkoznak, de az ember közvetlen környezetében található élelmiszereket is rendszeresen látogatják, és szívesen fogyasztják. Leggyakrabban különféle gyomor-bélrendszeri megbetegedést kiváltó mikroorganizmusok terjesztésében működhetnek közre. Egyre több adat utal arra, hogy a csótány váladéka és ürüléke, illetve külső takarójának fehérjetartalma, valamint az azon levő illat- és bűzmirigyek váladékai allergiát okozhatnak.

A csótányok irtására egész iparág fejlődött ki. Legismertebb irtási módszer a permetezés, amikor a csótányok által használt helyeket méreggel permetezik be. A csótány összegyűjti a vegyszert a végtagjain, és tisztálkodáskor a szájszervével szervezetébe juttatja azt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.