Többezer rendőr támadt az ukrán tüntetőkre

külföld
2013 december 11., 08:51
comments 9

Hajnalban rendőrök ezrei támadták meg a Kijevben tüntető ellenzékieket. A koordinált akcióban megpróbálták őket kiszorítani a Maidan, a tüntetések központi terének környékéről. Az akció nem volt valami sikeres, mert a tüntetők egyre többen lettek a téren.

photo_camera AFP/DMITRY SEREBRYAKOV

Pedig a rendőrség traktorokkal ment neki a kordonoknak, hogy le tudják őket bontani, és a metrót is lezárták, hogy a tüntetők ne tudjanak oda menekülni. Több busznyi rohamrendőr ment a városházához is, amit még december elsején foglaltak el. Megpróbáltak bejutni az épületbe, de a kétezer tüntető negyven percen át tartotta vissza őket, miközben bentről vízzel locsolták a rendőrségi buszokat.

Itt van a Vice élő streamje Kijevből, egy csomó videóval:

Tűzijáttékkal lőtték őket

photo_camera REUTERS/Valentyn Ogirenko

A rendőrök könnygázt is bevetettek, a tüntetők pedig tűzijátékkal lőtték őket bentről. Negyed tízkor aztán a Twitteren jelentették be, hogy a rendőrök elvonultak, és úgy tűnik, nincs további tervük a bevételre. Közben a Maidanról is elindultak a városháza felé az ellenzékiek, hogy szembeszálljanak a rohamrendőrökkel.

photo_camera AFP/DMITRY SEREBRYAKOV

Az akció még éjszaka kezdődött, és a rendőrség szerint a Maidan átjárhatóságát akarták biztosítani. A tüntetők az oszlatás közben az ukrán himnuszt énekelték, imádkoztak, gyertyát gyújtottak.

Egy tüntető látta, hogy sok embert felraknak egy buszra és elviszik őket. Korábban állítólag őt is elkapták, de elengedték. Ezt a rendőrség tagadta.

Klicskó is megjött

Vitalij Klicskó hajnalban megint kiment a térre és arra kérte Janukovics államfőt, hogy mondjon le. Ez előrelépés a követelésekben, mert eddig csak a miniszterelnököt és a kormányt akarta elzavarni az ellenzék.

photo_camera Andrey Stenin/RIA Novosti

Az EU külügyi főtárgyalója, Catherine Ashton nem örült annak, hogy alig pár órával azután, hogy tárgyalt Janukoviccsal, és úgy nézett ki, több mindenben megegyeztek, a rendőrök megtámadták a tüntetőket.

photo_camera REUTERS/Alexander Demianchuk

Az ukrán rendőrség keddig adott időt a tüntetőknek, hogy hazamenjenek. Ez azért érdekes, mert a tüntetők meg keddig adtak időt a miniszterelnöknek, hogy feloszlassa a kormányát. Már három hete tüntetnek Kijevben Viktor Janukovics ellen, pár napja pedig elég intenzívek lettek ezek a tüntetések. Kedden már megírtuk, hogy nagyon valószínű, hogy balhé lesz a rendőrök és a tüntetők között.

Putyin miatt

photo_camera REUTERS/Alexander Demianchuk

A tüntetések akkor kezdődtek eldurvulni, amikor Viktor Janukovics elnök bejelentette, hogy inkább lemond az EU-val kötendő szerződésről, mert az oroszok ellenzik azt. Vlagyimir Putyin azért nyomta el Ukrajnát az EU-tól, mert épp újraszervezi a Szovjetuniót. Azt szeretné, ha Ukrajna belépne abba a vámunióba, aminek egyelőre csak Oroszország és Fehéroroszország a tagja. Janukovics és Putyin most épp az olaj áráról vitatkoztak Szocsiban. Ez az egyik olyan dolog, amivel elég jelentős nyomást tudnak gyakorolni az ukránokra.

Ekkora tüntetések utoljára a 2004-ben, a narancsos forradalom idején voltak Ukrajnában. Akkor a választást Viktor Janukovics nyerte meg, de a tüntetések miatt újraszámolták a szavazatokat, és végül Timosenkó alakíthatott kormányt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.