A magyar politika öt legsúlyosabb borítékja

POLITIKA
2013 december 12., 10:12
comments 4

20 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnöke. Ő volt az, akihez az első magyar borítékügy kötődik, ott kezdődött minden. Azóta néhány évente előkerül egy boríték, ami aztán a várakozások szerint fenekestül felforgatja a magyar politikát, valójában nem történik semmi. Az utóbbi években újra nagy divatja lett a borítékbotrányoknak, szinte évente küldenek gyanús töltényeket, leveleket, pénzeket.

sandra bullock boríték

Összegyűjtöttük az öt legviccesebb borítékbotrányt.

Antall József borítékja

1991-ben, az egyik botrányos kisgazda nagyválasztmányi ülés után a miniszterelnök a kisgazda vezetőknek átadott egy borítékot, amiben egy irat szerint Torgyán József FKGP-elnök bírói jegyzőként részt vett az 56-os forradalmárok ellen eljáró Tutsek-féle vérbíróság munkájában. Torgyán nem volt hajlandó átvenni a borítékot. Később úgy nyilatkozott: 1956. után megpróbálták őt beszervezni III/III-as ügynöknek, de a beszervezési nyilatkozatot összetépte. Az Antall-boríték tartalma szerint viszont Torgyán „Szatmári Lajos” néven tagja volt a III/III-nak. Torgyán ezt cáfolta, és az átvilágítási eljárás sem találta érintettnek.

Szijjártó Péter halálos ítélete

photo_camera Fotó: fidesz.hu

2009-ben a fővárosi Szentkirályi utcába, a Szövetségek Házába érkezett egy boríték Szijjártó Péter fideszes politikusnak címezve. A párt munkatársai átvitték a csomagot a Képviselői Irodaházba, ahol már a bejáratnál kiszűrték a Köztársasági Őrezred munkatársai. Havasi Bertalan, a Fidesz akkori sajtófőnöke azt mondta, a küldemény feladójaként a Kovács László név volt olvasható. A borítékban található levélre azt írták:

„Ön annyit hazudott már a magyar népnek, hogy szervezetünk halálra ítélte. A mellékelt lőszerből 30 darabot betáraztunk egy géppisztolyba. Az ítéletet végrehajtjuk.”

Wieszt János 2 milliós borítékja

A Fidesz 2010-ben egy titokban készített videót mutatott be a XI. kerületi képviselő-testület ülésén, amin az látszott, hogy az MSZP helyi frakcióvezetője, Wieszt János átvett egy 2 millió forintot tartalmazó borítékot. (Kenőpénzes borítékok korábban is voltak, de 2 millió forint mégiscsak 100 darab húszezres!) Az ügyészség Wiesztet most vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolja.

Első Gyurcsány-boríték

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő 2011-ben átadott egy borítékot Mesterházy Attila MSZP-elnöknek, amiben állítása szerint azoknak a neve szerepelt, akik szerinte kiszivárogtatták az őszödi beszédet. Mesterházy azt mondta, elege lett a vádaskodásból, ezért olvasatlanul ledarálta a borítékot. Ebben a borítékügyben az alábbi jogos kérdések merültek fel:

  1. Tényleg van valaki, aki úgy gondolja, hogy Mesterházy darálás előtt nem olvasta el a Gyurcsánytól kapott levelet?
  2. Tényleg van valaki, aki úgy gondolja, hogy Mesterházy tényleg a Gyurcsánytól kapott levelet darálta le?
  3. Tényleg van valaki, aki úgy gondolja, hogy Gyurcsány beleírt egy szemernyi igazságot is abba a levélbe?
  4. Tényleg van valaki, aki úgy gondolja, hogy Gyurcsány írt bele bármit is abba a levélbe?

Második Gyurcsány-boríték

photo_camera Fotó: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Gyurcsány Ferenc idén szeptemberben a parlament plenáris ülése előtt odalépett Orbán Viktorhoz, kezet fogtak, majd Gyurcsány egy borítékot adott át a miniszterelnöknek. A DK elnöke a Facebookra azt írta: a boríték egy filmet tartalmaz, amin valaki „névvel-arccal” vállalja, hogyan tette tönkre Orbán „és barátai” tisztességes emberek életét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.