Az internetezők több mint fele nem is ember

tech
2013 december 12., 14:42

Az Incapsula kutatása szerint az internetes forgalom 61,5 százalékát botok bonyolítják. Ez 21 százalékos növekedés tavaly óta. Ezeknek az automata netező szoftvereknek egy része kártékony, de a forgalom nagy részéért jószándékú programok felelnek.

Például indexelnek honlapokat, hogy utána a keresőprogramok rátalálhassanak, meg analíziseket készítenek, forgalmat mérnek, és hasonlóakat végeznek.

A kutatás 90 napja alatt a cég 1,45 milliárd bot látogatását mérte le. Ehhez húszezer oldal forgalmát figyelmét.

Miközben folyamatosan növekszik a nem-emberi forgalom a neten, a jól ismert rosszindulatú botok egyre ritkábban bukkannak fel. Például 75 százalékos visszaesését mértek a spamként automatikusan linkeket elszóró alkalmazásokból. Emögött valószínűleg a Google megelőző lépései állhatnak.

Tíz százalékkal csökkent a különböző hackerbotok száma is, amiket bankszámlák és weboldalak ellopására használnak.

Viszont nyolc százaléknyival több olyan bot bukkant fel, ami megpróbálta magát legális behatolónak álcázni, és információkhoz jutni. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.