Tovább pusztít a bubópestis Madagaszkáron

Csak múlt héten húsz ember halt meg a középkorban az egész Európát letaroló betegségben. 2012-ben 256 esetet és 60 halálesetet regisztráltak.

Komoly veszélyforrást a szigeten a túlzsúfolt, patkányoktól hemzsegő börtönök jelenthetnek. Antanimorában háromezer rabot tartanak fognak, a Vöröskereszt éppen októberben adott ki figyelmeztetést, hogy a körülmények súlyos pestisveszélyt hordoznak magukban. És nem csak a rabok, hanem a börtönön kívül élők számára is.

A hatóságok próbálják ugyan elejét venni egy járvány kitörésének, de a Vöröskereszt filmjén is látszik, könnyű dolguk azért nincsen:

A baktériumos fertőzés, ami 25 millió embert ölt meg Európában a 14. században, egyszer már felütötte a fejét a 20. század elején, azóta pedig már regisztráltak eseteket a Kongói Köztársaságban, Kirgizisztánban, Indonéziában, Indiában és Algériában.

Bár antibiotikumos kezeléssel jelentősen lehet csökkenteni a halálos áldozatok számát (kétharmados arányról 15 százalék alá), a nem megfelelő higiéniai körülmények között élő rabok, és az amúgy sem túl jól teljesítő madagaszkári közegészségügyi rendszer működése miatt jogos az aggodalom, hogy komoly pusztítást végezne a fertőzött bolhákon át terjedő kor, ha kikerülne a börtön falai közül. (via Quartz)