Konrád György nem segít Schmidt Máriának a Sorsok Háza kialakításában

2013 december 14., szombat 12:41

Több magyar értelmiséginek, írónak, történésznek, filmesnek írt levelet Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója abból az apropóból, hogy a Holokauszt gyermekáldozataira emlékező, kifejezetten az iskolás korosztályokat megszólító új emlékhely és oktatási központ létesül jövőre Magyarországon.

A budapesti Józsefvárosi pályaudvar elhagyott épületében ötmilliárd forint költséggel megvalósítandó emlékhely tartalmának kialakításában vár segítséget a címzettektől. A Népszabadság cikkéből nem derül ki, hogy ki mindenkinek írt Schmidt, többen név nélkül nyilatkoznak a megkeresésről, leközölték ugyanakkor Konrád György válaszlevélét.

Ebben Konrád azt írja:

Kedves Mária!

Nehéz volna megszabadulnom attól az érzéstől, hogy ez a sietős kiállításrendezés nem a százezernyi hetven évvel ezelőtt meggyilkolt zsidó gyerekről, hanem a mai magyar kormányról szól. Ha ez a kormány a gyerekek emlékének ápolásának ilyen nagy összeget szentel, akár a gyerekek szellemi örökségét elgondolva, azt javasolnám, hogy ezt az összeget fordítsa inkább a ma élő, rosszul táplált magyar gyerekek étkeztetésére.

Amennyiben személyes kontribuciómat igényelnéd a magyar iskolásgyerekek tájékoztatásához, kérlek, ajánld tanáraik figyelmébe Elutazás és hazatérés című önéletrajzi regényemet, amelyben hitelesen számot adok tizenegy éves koromban szerzett történelmi tapasztalataimról.

Ezt a könyvet a Magyar Rádió stúdiójában hangszalagra olvastam, többször sugározták, bolti forgalomban is kapható, ennélfogva magyar tanárok kényelmesen hozzáférhetnek.

Szívélyesen üdvözöl

Konrád György