Kim Dzsongun nem végezte ki saját nénikéjét, közben Rodman megint Észak-Koreába tart

külföld
2013 december 15., 18:01

Sok minden történt Észak-Koreában, összefoglaljuk röviden:

Egyrészt a Kedves Vezér, Kim Dzsongun kegyelmet gyakorolt, és életben hagyta nénikéjét. Ez nem annyira magától értetődő dolog amúgy, mert saját bácsikáját épp pár napja végeztette ki. A tisztogatásba kezdő ifjú diktátor Csang Szongtheket, egykori pártfogóját, az ország második legerősebb emberét korrupcióra hivatkozva ölette meg.

Felesége, Kim Kjonghi viszont megúszta. Kim Dzsongil nővére megmaradhatott eddigi beosztásában. Mindez egy egykori párttisztviselő temetéséről kiadott vendéglistáról derült csak ki, mert pár napig nem lehetett tudni, mi lesz a nő sorsa. Most, ahogy az észak-koreai belpolitikai történések után mindig, csak találgatni lehet, hogy ő miért nem lett kegyvesztett.

Időközben a Foreign Policy közzétett egy fényképet, amin 2011-ben Kim Dzsongil koporsóját kísérő menet látható. Nyolc ember kísérhette gyalog a halottas kocsit: Kim Dzsongun, és apjának hét legfontosabb tanácsadója. Közülük már csak ketten vannak pozícióban. A most kivégzett Csang Szongthek mellett van aki egyszerűen csak eltűnt, mást pedig kirúgtak vagy lefokoztak. A két még érintetlen tag, Kim Ki Nam és Choe Thae Bok valószínűleg nem alszik mostanában túl jól.

photo_camera (via foreignpolicy.com)

És szintén a sztálinista diktatúrához kapcsolódó hír, hogy Dennis Rodman visszatér az országba, hogy edzője legyen a nemzeti kosárcsapatnak. A magát Kim Dzsongun közeli barátjának nevező Rodmant nem zökkentette ki a kivégzések híre, több volt korábbi amerikai kosárlabdázóval az országba repül, hogy összerakja a válogatottat Kim Dzsongun januári születésnapján megrendezendő gálára. Rodman azt nem volt hajlandó elárulni, kik tartanak még vele az úton.

Az egykori NBA-sztár vagy tényleg teljesen elrugaszkodott a valóságtól, vagy ez minden idők legbizarrabb kémkedési projektje, de abban talán azért kicsit reménykedik most, hogy a tisztogatási hullámba fogó baráti diktátor nem látta azt a pisztáciareklámot, amiben a volt kosaras ügyesen pénzzé tette friss barátságát.

(via Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.