Korrupciós vádak elől bújnának el a román politikusok, könnygázzal oszlatták az ez ellen tiltakozókat

külföld
2013 december 15., 18:50
comments 5
photo_camera (REUTERS/Bogdan Cristel)

Könnygáz bevetésével oszlatott szét a román csendőrség Bukarest belvárosában egy tüntetést. A tiltakozás nem volt előre bejelentve, az interneten szerveződött. A csendőrség szóvivője szerint a tüntetők erőszakosan léptek fel, ezért kellett a könnygáz.

A tüntetők a büntetőtörvénykönyv tervezett tiltakozása miatt mentek utcára. Az új Btk. szerintük lehetővé teszi, hogy politikusok kivonják magukat a korrupciós cselekmények büntetőjogi felelőssége alól. A román sajtó szerint nagyjából ezren tiltakozhattak.

A békés tüntetők között elvegyült ismert futballhuligánok megdobálták és megpróbálták áttörni a csendőrkordont: ekkor használtak könnygázt a tömegoszlatásra, érvelt a szóvivő.

A román képviselőház kedden a Btk. módosításával törölte a törvényhozókat a köztisztviselők sorából, így nem indítható eljárás ellenük korrupciós bűncselekményekért.

Közben nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a Crin Antonescu liberális szenátusi elnök képmutatással vádolja koalíciós partnerét, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt.

Szerinte Ponta úgy akar elfogadtatni népszerűtlen törvényeket, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői közben elhatárolódnak azoktól.

A kormányfő most azt az idióta elképzelését erőltette, mint Verespatak esetében, hogy ő majd azt mondja, nem ért egyet, egyes miniszterek ellenzik a dolgot, én mint politikai vezető nem értek egyet vele, és láss csodát, a parlament mégis megszavazza

- mesélte kollégáinak Antonescu, hogyan akarta Ponta elfogadtatni az amnesztiatervezetet.
A liberálisok nyílt ellenkezése miatt elhalasztott amnesztia tervét a román média azzal magyarázta, hogy a tervezetet támogató szociáldemokraták valójában korrupcióért elítélt politikusaik - többek között Adrian Nastase volt miniszterelnök - bűnlajstromát akarják eltörölni.

A bukaresti képviselőház múlt héten azzal a pontosítással egészítette ki a Btk.-t, hogy a törvényhozók nem köztisztviselők. Ez a bírák szakmai testülete és a román ellenzék szerint azt jelenti, hogy nem lehet többé hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés, vagy megvesztegetés címén eljárást indítani ellenük, mert a korrupciós bűncselekményeket a köztisztviselőkre vonatkozóan tárgyalja a Btk. Az intézkedést az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Hollandia bukaresti nagykövetsége is aggályosnak minősítette. (MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.