A Kúria nem menti meg a devizahiteleseket

gazdaság
2013 december 16., 12:50
comments 39

Nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés - döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfőn. Az ilyen szerződésekben az adós viseli az árfolyamváltozás kockázatát. Ugyanakkor nem döntöttek az egyiki legvitatottabb pontról, az egyoldalú szerződésmódosításokról. Ahhoz ugyanis megvárják az Európai Bíróság véleményét. 

A Kúria azért foglalkozott a devizahitelekkel, mert egymásnak ellentmondó, jogerős döntések születtek a különböző bíróságokon.

Wellmann György, a kollégium vezetője a testület jogegységi ülése után ismertette: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait - írja az MTI.

A Kúria kollégiumvezetője kitért arra is: a devizahiteles perek mögött meghúzódó gazdasági-társadalmi probléma káros következményeit nem lehet kizárólag jogi úton felszámolni és a megoldást nem lehet kizárólag a bíróságoktól várni.

Ebben a hét pontban foglaltak állást:

  1. A devizaalapú szerződéseknél az adós viseli az árfolyamváltozás hatásait.  
  2. Az árfolyamkockázat nem ütközik jogszabályba, jóerkölcsbe, nem uzsorás vagy színlelt szerződés.
  3. A pénzügyi intézménynek tájékoztatási kötelezettsége van az árfolyamváltozás lehetőségéről.
  4. A bíróságoknak a szerződés érvényessé nyilvánítására kell törekedniük, ha kiküszöbölhető az érvénytelenség oka.
  5. Ha a bíróság a szerződés valamely rendelkezését érvénytelennek találja, a szerződés azonban az érvénytelen rész nélkül is teljesíthető, akkor nem lesz érvénytelen a teljes szerződés.
  6. Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő feltételekről nem hoztak döntést, azzal megvárják az Európai Bíróság döntését.
  7. A bírók szerződésmódosításról szóló döntései egyediek, "nem alkalmasak arra, hogy szerződések tömegeit módosítsa".

A Kúria sajtótájékoztatója után erősödött a forint és jelentősen emelkedett az OTP árfolyama.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.