Papcsák Ferenc Azerbajdzsán mellé állt a karabahi konfliktusban, és fölszólította Örményországot, hogy vonuljon ki

Papcsák Ferenc országgyűlési képviselő (Fidesz), Zugló polgármestere, az Azeri-magyar Baráti Társaság alelnöke végre megszólalt az azeri-örmény viszonyt régóta mérgező karabahi konfliktus ügyében. Az Azernews tudósítása szerint kivonulásra szólította föl az örmény csapatokat.

Nagorno-Karabah (vagy magyarul Hegyi-Karabah) eredetileg Azerbajdzsánhoz tartozó, ám örmények lakta tartomány a Kaukázusban. A helyi örmények véres háború után függetlenedtek, még a 90-es évek elején. Azóta enklávét alkotnak Azerbajdzsánon belül. Biztonságukat az örmény hadsereg garantálja. Az azeriek katonaliag erősebbek, de a konfliktusban az oroszok – akik természetesen abban érdekeltek, hogy ne tudjanak megerősödni a kis kaukázusi köztársaságok  – az örmények mellé álltak, ezért a kis karabahi enklávéval Baku nem tud mit kezdeni. A baltás gyilkos ügye óta Magyarországon is ismert, hogy mennyire rossz az azeri-örmény viszony.

Papcsák Ferenc végre elérkezettnek látta az időt, hogy felszólítsa az örményeket, adják vissza Karabahot Azerbajdzsánnak.

Emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1993-as határozatára, ami elutasította az örmény szeparatizmust a régióban. Ugyanakkor elítélte az örményeket, mert „úgynevezett elnökválasztást” tartottak Karabahban. (azernews)