A legfontosabb szexkellék

fogamzásgátlás
2013 december 19., 09:02

A fogamzásgátlás a nők dolga? Vajon mikor lesz a fogamzásgátló tablettákhoz és a hormonos spriálhoz hasonlóan hatékony és megbízható kémiai fogamzásgátlási módszer férfiaknak? Az óvszer, a művi meddővé tétel, vagy szandál zoknival mind működő megoldások, de a férfi fogamzásgátló tabletta piacra kerülése még várat magára. Vajon miért?

A jó hír, hogy nemrég bejelentették: az orvostudomány megtalálta a megoldást, lehetséges a férfi fogamzásgátló tabletta megalkotása.

Ismerős a hír? Nem csak nektek. A férfi fogamzásgátlót 2013-ban IS felfedezték. Igaz, tavalyelőtt, és azelőtt, már vagy tíz éve jelentenek be fantasztikus eredményekkel kecsegtetető kutatási eredményeket. Sajnálatos módon a 15 perc hírnéven és pár újságcikknél meg is állnak ezek találmányok, a hangzatos bejelentések nem vezetnek patikaszerekhez.

Volt már szó A-vitamint a spermiumoktól megvonó szerről, a herék ultrahanggal való kezeléséről, rákkutatás során felfedezett misztikus hangzású JQ1formuláról. A szteroidtartalmú injekciókról kiderült, impotenciát vagy szívinfarktust okozhatnak. A vérbe juttatott hormonokkal kapcsolatos klinikai kísérletsorozatról is szó esett pár éve, ami 100%-os sikerrel zárult, de a férfitabletta csak nem készült el. Vajon miért? Idén úgy hírlik, egyes tudósok azzal kísérleteznek, hogy az ejakuláció során a hímivarsejteket a napvilágra segítő testen belüli simaizmok bénításával szakítsák meg a spermiumok útját, ezzel érve el terméketlenséget. Már csak tíz év kísérletezést tartanak szükségesnek a pontos metódus kidolgozására.

Mi is megírtuk, egy hazai felmérés szerint a nők kicsivel több mint a fele szed hormontablettát, és a másik felük egyéb megoldások között keresgél, de összességében a minden második nő elégedetlen a rendelkezésükere álló lehetőségekkel. Kényelmetlennek és a testi-lelki egészségükre károsnak érzik a tablettaszedét, sokan mellékhatásokra panaszkodnak. Egy 2000-ben készült felmérésben a megkérdezett nők háromnegyede azt mondta, szeretné, ha ezentúl a partnere szedne fogamzásgátló tablettát. Csupán a válaszadók két százaléka nem bízná ezt a fontos és felelősségteljes feladatot férfiakra.

Míg a nők kényelmetlenségei, vagy kockázatai a fogamzásgátlásban társadalmilag elfogadottak, a férfiak részéről azonban ez még nem feltétlenül természetes. Igaz, hogy a férfiak rendelkezésére álló módszerek sem túl sokfélék, de szerintünk az is tény, hogy a férfiak felelőssége a védekezésben meglehetősen háttérbe szorul. A csillió forintért újabb és újabb termékeket fejlesztő gyógyszeriparban is pontosan tudják: egyszerűen nem érné meg piacra dobni a férfi fogamzásgátló tablettát.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.