Banánapokalipszissel riogatnak a banánszakértők

  • Semmi jó hírünk nincs.
  • Kivéve ha gyűlöli a banánt.

Egy gombafertőzés miatt kipusztulhat a banán a föld színéről. Legalábbis ezt a lehetőséget komoly veszélyként tárgyalja egy, a Nature-ban megjelent tanulmány.

A gomba a Cavendish-típusú banánokra halálos. Ez a legelterjedtebb banántípus, a globális export 80 százaléka ebből a fajtából jön. És az utóbbi időben felbukkant olyan nagyobb banántermesztő országokban, mint Jordánia és Mozambik is. Korábban a gomba (Fusarium oxysporum f. sp.cubense) csak Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában pusztított.

A fertőzés terjedése elég nagy pánikot keltett, minden banánszakértő attól fél, hogy át fog jutni Dél-Amerikába is, ahol a világ banánexportjának nagy részét termesztik.

Banánültetvény Indiában (REUTERS/Sivaram V)

A Cavendish-fajta azért annyira elterjedt, mert a többi banánfajtának vagy nem elég vastag a héja, ami elég fontos a szállíthatósághoz, vagy pedig túl kicsi gyümölcsöt teremnek.

A gomba hetek alatt teljesen megöli az élő növényt, kiszárítja a leveleket, és megrohasztja a terményt, eltömítve a keringési rendszerét.

A gomba egy törzse irtotta már ki a Cavendish előtt elterjedt fajt,a Gros Michel-banánt. A XIX. században még ebből importáltak legtöbbet az Egyesült Államokba, de az 1950-es években a fertőzés lecsapott. A Gros Michel-típust ízletesebbnek szokás tartani, mint a ma elterjedt fajtát, de a legtöbb helyen nem lehet vele találkozni.

Tovább ront a helyzeten, hogy Costa Ricán még viaszos pajzstetvek is támadják a banántermő területeket. Ezek a bogarak banánvámpírként viselkednek, gyakorlatilag kiszívják a tápanyagot a banánokból, fogyaszthatatlanná téve azt.

Előzetes felmérések szerint az ország banánterményének húsz százaléka lehet fertőzött.

A tudósok közben olyan banántörzs kifejlesztésén dolgoznak, ami ellenállna a gombának. De a Nature cikke szerint a banánfejlesztés lehetőségei korlátozottak.

Lehetőségként az merült fel, hogy a Gros Michel-típust próbálják meg visszahozni az elterjedtebb fajtának. Ez a fajta még mindig a banánexport 13 százalékát teszi ki, és tudósok abban bíznak, hogy ellen tud állni ennek a gombának. (via Wire)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.