Kínai divathullám pusztítja leginkább a rinocéroszokat

ÁLLAT
2013 december 19., 15:31
comments 3

A rinocéroszok szarvából készülnek a legexkluzívabb luxustermékek Kínában. Ez pedig megmagyarázza, miért ölnek meg évről évre egyre több rinocéroszt Dél-Afrikában orvvadászok.

Míg 2010-ben 333 példánnyal végeztek, idén már 946 orrszarvút öltek meg. Ez még a tavalyi számhoz (668) képest is 42 százalékos növekedés.

Az afrikai országban él a rinocéroszok 85 százaléka. De ha ebben az ütemben megy tovább a gyilkolásuk, 2032-re kihalhatnak. A hatóságok ugyan próbálnak fellépni a vadászok ellen, de nem sok sikerrel.

A növekvő gyilkossághullám mögött pedig ázsiai országok állnak. A porrá zúzott szarvat Vietnamban partydrogként és rák ellenes szerként is forgalmazzák, ez pedig alaposan fellökte az árakat, a por kilóját 45 ezer és 60 ezer dollár között lehet megvásárolni.

Az utóbbi években azonban Kína beelőzött. A feketepiacon Kína déli részéről bukkantak fel gazdag vásárlók. Itt pedig sokan státuszszimbólumként vásárolnák az agyarakat.

Az elmúlt pár évben 80 százalékos keresletnövekedést figyeltek meg Kínában. Az Interpol szerint a kínai hatóságok pedig csak a kereskedések 10 százalékáról tudnak egyáltalán. Megjelent az a trend is, hogy kínaiak Vietnamba járnak át szarvakat vásárolni.

Ez a kereslet pedig a világ minden táján beindította a rinocérosz-szarvakban fantáziát látókat. Például Texasban is megjelentek a szarvcsempészek, ahonnan aztán kerülőutakon ázsiai vevőkhoz juthatnak a szarvak. (via QZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.