Ez történt ma a világűrben

TECH
2013 december 21., 19:52
comments 4

A Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszere döglött be tíz napja, ezt szerelte meg az 53 éves Rick Mastracchio és a 44 éves Michael Hopkins. A két amerikai űrhajós 5 és fél órán keresztül dolgozott az ügyön.

Munkájukat a Föld nevű bolygón állomásozó főnökeik megdicsérték, kiemelve, hogy "kiváló és igen gyors szerelés volt". A két asztronauta leszerelte a meghibásodott ammóniapumpa négy csővezetékét és elektromos kábeleit. Remekül haladtak, ezért engedélyt kaptak a pumpa leszereléséhez is, így a harmadik, karácsony napjára tervezett űrsétára már nem lesz szükség. Várhatóan már hétfőn felszerelik az új pumpát.

photo_camera NASA

A szerelési műveleteket az ISS 15 méter hosszú robotkarja segítségével végezték, segítségükre volt Vakata Koicsi japán űrhajós. Mastracchiónak ez a hetedik, Hopkinsnak az első űrsétája volt a mai. A pumpacsere komoly szerelésnek számít a világűrben, legutóbb 2010-ben vállalkoztak hasonlóra. Maga az ammóniapumpa 353 kilogramm súlyú, mérete egy kétajtós hűtőszekrénnyel azonos. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.